Mátyás
-6 °C
1 °C

Kivonult az Euroweb az internetszolgáltatásból

2005.12.21. 17:07
A cseh és szlovák szolgáltató cégétől már tavaly megváló Euroweb most 6,3 milliárd forintért az Invitelnek adta el netszolgáltató cégeit. Az egyetlen magyar cég, melynek részvényeivel a Nasdaq SmallCap Market tőzsdén kereskednek, most a hazai IT-szolgáltató piac várt konszolidációjában szeretne részt venni.
A Gazdasági Versenyhivatal és az Euroweb közgyűlésének áldása még szükséges, de a cég és az Invitel közös közleményben már bejelentette: megállapodtak két, a román és a magyar piacon működő internetszolgáltató leányvállalat adásvételéről: az Invitel a két céget 30 millió dollárért, mintegy 6,3 milliárd forintért veszi meg. Az Euroweb ezzel a lépéssel teljesen kivonul az internetszolgáltatási piacról.

Bár a cseh szolgáltató céget már két éve, a szlovákot pedig tavaly eladtuk, ezen lépések hátterében részben éppen az állt, hogy a magyar és a román piacra koncentráljunk, azaz nem terveztük ezen vállatok eladását - mondta az Indexnek Törő Csaba, az Euroweb vezérigazgatója. Ugyanakkor hangsúlyozta: a lépés előbb utóbb elkerülhetetlen lett volna, és most értékelése szerint nagyon jó áron válhattak meg az egyébként sikeresen működő, és a román piacon pedig aktívan növekvő cégektől. Hosszabb távon ugyanis az önálló internetszolgáltató cégek, infrastrukturális háttér nélkül nem életképesek a piacon - mondta Törő Csaba, aki szerint az Euroweb korábban éppen ezért tervezte is, hogy megfelelő, részben az amerikai tőzsdei jelenlétükre alapozó tőkebevonással maguk lépnek a távközlési piacra.

Régi-új vízeken

Az Euroweb a jövő szempontjából kényelmes helyzetben van - értékelt a vezérigazgató. A cégnek az eladások révén jelentős mennyiségű készpénz áll rendelkezésére, melyet további forrásokkal is ki tud egészíteni. A közeli jövőben több akvizíció lehetőségét is vizsgálják majd: a cég tulajdonában álló Navigátor Rt. a kiszervezett IT szolgáltatások piacán működik, az Euroweb várakozásai szerint ezen a területen hamarosan jelentős piaci konszolidáció mehet végbe.