Viola
-5 °C
-2 °C

Exportbajnok Közép-Európa

2006.07.10. 09:54
Rég elmúltak azok az idők, amikor a kelet- és közép-európai új EU-tagállamok olcsó tömegtermékekkel próbálták ellepni a nyugat-európai piacokat - írja a bécsi WIIW most kiadott elemzését ismertetve a Világgazdaság. Exporttermékeik ma már elsőrangú minőségűek, és szinte teljesen megfelelnek az átlagos uniós elvárásoknak.

A tanulmány szerint a fejlődés részben abból adódik, hogy az exportra termelő, külföldi tulajdonban lévő cégek termelékenysége immár eléri a nyugat-európai versenytársakét, és a belföldi kézben lévő vállalatok termelékenységi lemaradása is egyharmadára zsugorodott.

Mivel pedig a bérszínvonal átlagosan továbbra is csupán a nyugati szint egyharmadát teszi ki ezekben az országokban, a kelet-közép-európaiak versenyképessége egyre jobb - hívta fel a figyelmet a felmérés bemutatója alkalmából tartott bécsi sajtótájékoztatón Peter Havlik, a WIIW elnökhelyettese. Ezen az sem változtat sokat, hogy a térség országainak túlnyomó többségében gyorsan emelkednek a bérek, és az utóbbi hetek turbulenciáit leszámítva valutáik árfolyama is erősödő tendenciát mutat. E jelenségeket ugyanis bőven ellensúlyozza az egységnyi termékre eső munkadíj gyors esése, amely a termelékenység javulásából adódik.

E folyamatok 2002 óta nagyon világosan megfigyelhetőek Cseh-, Lengyel- és Magyarország esetében egyaránt, az utóbbi időben pedig már Szlovákiában is. Ennek tulajdonítható, hogy száguld a térség exportja; a kivitel az idei első negyedévben szinte valamennyi országban több mint 20 százalékos tempóban nőtt. (Ez alól sajnos éppen hazánk a kivétel: idehaza a KSH beszámolója szerint "csupán" 18 százalékos volt az exportbővülés üteme január és március között éves szinten - állapítja meg a lap.)

Azt, hogy Magyarország a térség legproblémásabb gazdasága, jól látják a WIIW szakértői is. Valamennyi térségbeli ország számára gyorsabb növekedést jósolnak ez évre, mint tavalyra, kivéve hazánkat - tudósít a Der Standard. Magyarország számára a bécsi kutatók jövőre már csupán 2,3 százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak, ez alig haladja meg a régi EU-tagállamok átlagát. Az infláció ezzel szemben 6 százalékra gyorsul majd, míg a munkanélküliség 2007-re 8,5 százalék köré várható szerintük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!