Gerzson
-3 °C
3 °C

Az export húzza a negyedévet?

2005.06.09. 07:43
Idén az első négy hónapban komoly lendületet vett a magyar kivitel: forintban számítva hatszor, euróban számítva pedig kétszer gyorsabban nőtt a behozatalnál. A kivitel euróértéke áprilisban 17 százalékkal bővült, a behozatalé pedig változatlan maradt 2004 azonos hónapjához viszonyítva, írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.
A januártől áprilisig tartó időszakban előzetes adatok szerint euróban számolva a kivitel értéke 12, a behozatalé 6 százalékkal bővült. Elemzők szerint az export a GDP komoly húzóerejévé válhat a második negyedévben. Forintban az export értéke 6, az importé 1 százalékkal nőtt 2004 azonos időszakához viszonyítva, tette közzé a KSH.

A külkereskedelmi mérleg hiánya 247 milliárd forint (1000 millió euró) volt, ami 188 milliárd forinttal (704 millió euróval) kevesebb az egy évvel ezelőttinél. Az export gyors növekedése összhangban van az ipari termelés egy nappal korábban kiadott bővülésével, vélekednek elemzők. A kedden napvilágot látott 8,8 százalékos ipari növekedés előrevetítette a kivitel meglódulását, mondta Kovács György, a Budapest Economics elemzője a Reutersnak.

Az export ilyen mértékű gyorsulása feltehetően kedvező hatással lesz a második negyedéves GDP-adatra is. A Reuters elemzői konszenzusa korábban 300 millió euró körüli áprilisi külkereskedelmi hiányt jelzett, aminél a 431,2 millió euró magasabb ugyan, ám lényegesen elmarad az egy évvel korábbi 986,3 millió eurótól. Mint emlékezetes, akkor az uniós csatlakozás miatt nagyon elszaladt az import.

Az elemzők az export további erős növekedésére számítanak, amit megtámogathat a forint gyengülő árfolyama. Azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a német Ifo-index hónapok óta tartó gyengélkedése nem ígér kedvező kilátásokat a magyar kivitel számára. Áprilisban a KSH első becslése szerint a kivitel értéke 990 milliárd forint, a behozatalé 1097 milliárd forint volt, ami az export esetében 15 százalékos növekedést, az importban pedig 1 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest.

A kivitel euróértéke 17 százalékkal bővült, a behozatalé pedig változatlan maradt a megelőző év azonos hónapjához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg negyedik havi hiánya 107 milliárd forintot (431 millió eurót) tett ki, ami 140 milliárd forinttal (555 millió euróval) kevesebb a 2004. áprilisi értékhez képest. Az export és az import értékváltozása közötti határozott különbség a kivitel növekedési ütemének gyorsulásával, valamint a bázisévben a csatlakozást megelőzően felfutó behozatal hatásával magyarázható.