Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Több az importált áru

2004.05.25. 12:45
A kereskedelmi forgalom továbbra is jelentősen bővült, az első negyedévben az export 19, az import 16 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit. A negyedéven belül márciusban az import növekedési üteme valamivel magasabb volt, mint az exporté - jelenti a KSH.
A középtávú folyamatokat jelző 1998. évi bázisú szezonális és véletlen hatásoktól megtisztított volumenindexek azt mutatják, hogy a behozatal bővülése 2004 első három hónapjában tovább folytatódott - tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. A kivitel volumene a 2002. január-2003. májusi időszakban mérsékeltebb ütemben nőtt, mint a behozatal. Ezt követően az export növekedési üteme - az importérték utolsó hónapban tapasztalt emelkedése ellenére - meghaladta az importét.

Jól megy a mobil

A kivitel 19 százalékos emelkedésén belül az összforgalomból 63 százalékkal részesedő gépek és szállítóeszközök forgalma 26 százalékkal bővült 2003 első negyedévéhez viszonyítva. A gépkivitel több mint négyötöde az Európai Unióba irányult, ahol a forgalom 22 százalékkal nőtt. Mintegy másfélszeres volt a növekedés - főként a mobiltelefon-export bővülése miatt - a híradástechnikai termékek körében. Erőteljesen nőtt az energiafejlesztő gépek közül a gépjárműmotorok kivitele is. Több mint kétszeresére emelkedett az alacsonyabb forgalmi részarányt képviselő fejlődő országokba irányuló gépexport, kiemelkedően bővült a híradás-technikai berendezések, továbbá az irodagép- és gépi adatfeldolgozó berendezések forgalma.

A feldolgozott termékek exportjának átlagos 9 százalékos növekedését jelentősen meghaladta a gyógyszer és gyógyszerészeti termékek kivitele. A ruházati cikkek forgalma ezzel szemben kissé visszaesett. Az élelmiszerek, italok és dohány exportja 3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi szintnél.

A behozatal összességében 16 százalékkal emelkedett 2003 első negyedévéhez képest. A gépek és szállítóeszközök behozatala az átlagosnál nagyobb mértékben (20 százalékkal) nőtt, ezen belül az Európai Unióból származó import mérsékeltebben, 8 százalékkal. A fejlődő, valamint a közép- és keleteurópai országokból a gépimport növekedési üteme meghaladta a 40 százalékot. A fejlődő országok esetében a villamos gépek, a közép- és kelet-európai import esetében a híradás-technikai berendezések, valamint a - járműgyártással összefüggésben - az energiafejlesztő és az általános rendeltetésű gépek importja bővült számottevően. A feldolgozott termékek behozatala 15 százalékkal emelkedett, ezen belül jelentősen, 40 százalékkal nőtt a Közép- és Kelet-Európából származó import, elsősorban a színesfémek és a fémtermékek márciusi forgalomnövekedésének következtében.