György
14 °C
24 °C

Az export viszi a hátán a magyar ipart

2004.04.30. 14:50
Magyarországon a gazdasági élénkülés folytatódott. Javult a külkereskedelmi egyensúly, a márciusi infláció pedig már csak negyede a januárinak. A folyó fizetési mérleg január-februári hiánya valamivel nagyobb a tavalyinál - tette közzé hpnlapján a KSH.
A főbb gazdasági ágak februári termelési adatai alapján Magyarországon a múlt év második felében kezdődő gazdasági élénkülés folytatódott. A KSH jelentése szrint az ipari termelés 12,5 százalékkal volt magasabb a tavaly februárinál. A világgazdaság fejlett térségeiben a konjunkturális helyzet tekintetében továbbra is jelentősek az eltérések.

Lengyelek az élen

Az Egyesült Államokban az ipari termelés 2,7 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év februárjában. Ez a növekedési ütem élénkülést jelez, tavaly februárban 1,8 százalékkal nőtt az USA ipari termelése. Az Európai Unióban a februári adatok alapján sem érzékelhető jelentősebb előrelépés, az ipari termelés gyakorlatilag stagnált mind a tavaly februári, mind a megelőző havi szinthez képest.

A csatlakozó országok közül Szlovéniában megtorpant a múlt év végén kezdődő élénkebb növekedés, Csehországban és Szlovákiában hét-nyolc százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint tavaly februárban. Legmagasabb (18,4 százalékos) és gyorsuló a növekedés üteme a lengyel iparban.

Magyarországon - a nemzetközi összehasonlításban az élmezőnyhöz tartozó - ipari növekedés továbbra is az exporton alapult. A februári ipari export 27 százalékkal haladta meg a tavalyit, miközben a belföldi eladás kissé visszaesett. A külkereskedelmi termékforgalom magas dinamikája - mind az export, mind az import esetében - továbbra is fennmaradt. Az export növekedési üteme változatlanul gyorsabb az importénál, így a termékforgalom negatív egyenlege kisebb lett. A kéthavi hiány az idén 462 millió eurót, tavaly 666 millió eurót tett ki.

Csökkenő infláció

A folyó fizetési mérleg január-februári hiánya valamivel (ötvenmillió euróval) nagyobb a tavalyinál. A mérleg főbb összetevői közül az áruforgalom negatív egyenlege számottevően csökkent (mintegy kétszázmillió euróval), a szolgáltatásoké nőtt (180 millió euróval). Ez utóbbi csoportban az egyenlegromlás fele-fele arányban oszlik meg az idegenforgalom és az egyéb szolgáltatások között.

A fogyasztói árak január-márciusban 6,8 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában (2003. január-márciusban 4,6 százalék volt az azonos tartalmú index). Idén az év folyamán hónapról hónapra mérséklődött az áremelkedés mértéke; januárban a megelőző hónaphoz képest 2,1, februárban 1,2, márciusban 0,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A foglalkoztatottak számában nem volt jelentős mértékű változás.

A versenyszférában mért nominális bérnövekedés magasabb, mint a költségvetési intézményekben. A reálkereset január-februárban összességében alig 0,4 százalékkal haladta meg a tavalyit.