Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Szeretik Magyarországot a befektetők

2005.07.11. 16:41
Magyarország az európai országok között az ötödik legnépszerűbb befektetési célpont volt tavaly, a közvetlen külföldi beruházások száma 2004-ben magasabb volt, mint például Spanyolországban vagy Oroszországban - áll az Ernst&Young által készített éves befektetési felmérésben, mely szerint a tervezett befektetések vonatkozásában a negyedik legvonzóbb ország vagyunk.
Magyarország helyes irányba halad, nem az alacsony hozzáadott értéket igénylő külföldi beruházásokért, hanem az elektronikai, szoftveripari és szolgáltató cégekért, a nagyvállalatok régiós- vagy szolgáltató központjaiért kell versenybe szállnunk - jelentette ki Kóka János gazdasági miniszter az Ernst & Young tavalyi évről szóló befektetési felmérésének bemutatóján. A miniszter szerint ezért szállt ki az általa vezetett tárca a Hankook abroncsgyártó beruházásáért folytatott küzdelemből, míg a magas munkanélküliséggel küszködő Szlovákiának és Lengyelországnak "mindenre lőnie kell", Magyarországon egyes beruházásokhoz egész egyszerűen nem is állna rendelkezésre megfelelő számú munkaerő.

Rekord beruházási összeget várnak

Kóka János szerint a Magyar Nemzeti Bank által várt 3,5-4 milliárd eurónál több lehet az idei évben a külföldi tőkebeáramlás. A miniszter kiemelte: ezzel az összeggel már nem csak egy főre jutó működő tőkebeáramlást tekintve, hanem abszolút értékben is megelőzhetjük a lényegesen nagyobb piaccal és lakosságszámmal bíró Lengyelországot.

Európáról, azonban belül a kelet-közép európai régióról is kifejezetten kedvező képet fest az Ernst & Young tavalyi évről szóló befektetési felmérése. Bár Ázsia, azon belül főként Kína előretörése egyértelmű, világviszonylatban Európa elsősége megkérdőjelezhetetlen: régiók szerint bontásban a vállalatvezetők megkérdezésén alapuló, az E&Y szerint e területen az eddigi legreprezentatívabbnak minősülő felmérés szerint a legvonzóbb terület Nyugat-Európa, a második Kelet-Közép Európa, majd Kína és Észak-Amerikai következik (az USA és Kanada együtt).

Európán belül a felmérés szerint Lengyelország és Magyarország veszélyeztetni látszik Németország, Anglia és Franciaország hagyományosan vezető pozícióját, amit elsősorban a versenyképes munkaerő költségeknek köszönhetnek.

Magyarország az ötödik helyen

A megvalósult beruházások számát alapul vevő összehasonlításban Európában továbbra is Anglia vezet, az összes külföldi közvetlen tőkeberuházás 19,5 százalékát az Egyesült Királyság viszi el a kontinensen. Ebben a versenyben Magyarország az ötödik, a régióból csak Lengyelország előz meg minket. (Az összes beruházás 4,8 százaléka érkezett Magyarországra, 5,1 százaléka Lengyelországba.) Ugyanakkor a befeketők által hat kritiérium alapján kialalakított, az adórendszertől az életminőségen át a kulturális szempontokig több területet felölelő osztályozásban Magyarország semmilyen szempont szerint nem tudta magát az első öt legvonzóbb ország közé betornázni. A régióból Lengyelország több szempont alapján is az élmezőnyben végzett, egyebek között a hazai piac nagysága, foglalkoztatási szabályok rugalmassága (e tekintetben Csehország is az első ötben van) és a munkaerő képzettsége szempontjából.