Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Még jók vagyunk a külföldieknél

2006.06.09. 15:13
Nem használjuk ki eléggé a külföldi befektetők Magyarországról kialakított képét - legalábbis az Ernst & Young szerint. Tízezer munkahelyet köszönhettünk tavaly nekik, de többen is jönnének.

2005-ben a külföldi tőkefektetés nyocadik legkedveltebb helye voltunk Európában - áll az Ernst & Young csütörtökön publikált felmérésében. Összesen 115 esetben jött Magyarországra külföldi tőke - ez az összes, 3066 tranzakció 3,8 százaléka volt. A hazánkba érkező külföldi tőke 2004-ben nagyobb volumenű volt, akkor az összes befektetés 4,8 százaléka jött Magyarországra. Az ipari befektetések terén jobb helyen állunk: hozzánk érkezett a befektetések 6,8 százaléka, ezzel a nagyedikek vagyunk Franciaország, Lengyelország és Nagy-Britannia után.

Csehországba 116, Spanyolországba 147, Belgiumba és Lengyelországba 180, Németországba 181, Franciaországba 538, Nagya-Britanniába 559 esetben érkezett külföldi tőke. (A rangsor csak a tranzakciók számát, nem az értékét vette figyelembe.)

Tavaly a külföldi befektetéseknek köszönhetően 9939 új munkahely jött létre Magyarországon - Európában összesen 197 ezer. Előttünk áll a térségből Lengyelország, Csehország és Szlovákia is.

Magyarország a termelékenységi listán a hatodik helyen áll. A megkérdezett befektetők három százaléka választana minket termelése székhelyéül. Előttünk van Kína 18, Németország 11, USA és Kanada 9, Lengyelország 7, India, Nagy-Britannia és Csehország 4 százalékkal.

A könyvvizsgáló szerint az európai államok többségében különbség mutatkozik a róla kialakított kép és a valóság között. Magyarországot a befektetők a nyolcadik legvonzóbb befektetési célpontként értékelték. Közben tavaly a befektetők 3,8 százaléka jött hazőánkba - ezzel a hetedikek vagyunk. Az Ernst & Young szerint így Magyarországnak is az a feladata, hogy konkrét befektetésekké alakítsa át a pozitív vélekedést.