Vilhelmina
11 °C
28 °C

Ezermilliárd hiányzik az államkasszából

2004.07.15. 17:13
Tavaly ilyenkor hatszázmilliárd volt a hiány, a hátralévő fél évben nem lehet veszteséges a költségvetés. A kormány szerint tartható az előrejelzés.
Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya az első hat hónapban 1040,2 milliárd forint volt, ami megfelel az előzetes adatnak és az előirányzat 87,8 százalékát tette ki - mondta Várfalvi István csütörtöki tájékoztatóján. A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a júniusi 317,8 milliárdos deficit után júliusra 89 milliárdos hiányt prognosztizált.

Hatvan százalék

A központi költségvetés hiánya az idén júniusban 347 milliárd forint volt, amit csökkentett a társadalombiztosítási alapok mintegy 28 milliárd forintos és az elkülönített állami pénzalapok 1,2 milliárd forintos havi többlete - közölte Várfalvi István.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - deficitje az idén az első öt hónapban 722,4 milliárd forint volt, az éves előirányzat 61 százaléka. Tavaly az első félévben a hiány 600,3 milliárd forint volt, az előirányzat 56,6 százaléka. A tavaly júniusi államháztartási hiány 192 milliárd forintot tett ki.

Tartható számok

Tartható az államháztartás eredményszemléletben (ESA) számított 4,6 százalékos GDP arányos hiánya 2004-ben, ami pénzforgalmi szemléletben 5,8 százalékot jelent - jelentette ki Várfalvi István.

A helyettes államtitkár kérdésre közölte: "a prognózis betartását segíti az a 106 milliárd forintos zárolási összeg, amelyről nemrég döntött a kormány, s amelynek nagyobb részét feltehetően nem használják fel a minisztériumok". Hozzátette: 2003 végén 466 milliárd forintot tett ki az úgynevezett - el nem költött - maradványérték, amelyből a költségvetési szervek az idei első félévben 350 milliárdot adtak ki, tízmilliárdot eleve zároltak, azaz 106 milliárd további felhasználásáról kell dönteni.

Megvizsgálják

Várfalvi István szerint a kormány minden egyes kiadandó tételt megvizsgál, majd engedélyez, természetesen a már teljesített ügyletek esetén a pénzügyminiszter gyorsított eljárást alkalmaz annak érdekében, hogy a számlákat ki lehessen egyenlíteni. A helyettes államtitkár a júniusi 317,8 milliárd forintos deficit után júliusra 89 milliárdos hiányt prognosztizált, hozzátéve, hogy a tárca számítása szerint szeptember végére gyakorlatilag kialakul az év végére várt 1184,7 milliárdos deficit.

Decemberben mindig jelentős a többlet, ráadásul az idén a szokásosnál is nagyobb lesz, mivel a 13 havi illetmények kifizetése a jövő januárra tolódik át. A decemberi többlet jóval meghaladja majd a novemberi hiányt, noha a 11. hónapban fizetik ki az 54. heti nyugdíjakat is - rögzítette a helyettes államtitkár.

Több bevétel

A központi költségvetés adóbevételei összességükben kissé meghaladták a prognózist. Kedvezően alakultak a jövedéki adó bevételek, mintegy 12 százalékkal, kilencmilliárd forinttal haladták meg a várható értéket.

Ezzel szemben az áfa-bevételek 3,7 milliárd forinttal elmaradtak a várakozástól. A Pénzügyminisztérium már eleve alacsony általános forgalmi adó bevétellel számolt, figyelembe véve az import áfa befizetés szabályainak május elsejei módosulását. Korábban az importőrök az áru beérkezésekor, a határon fizették be az áfát, az uniós csatlakozást követően itt is önbevallásos rendszer érvényesül. Ez egy hónapos csúszást eredményez az áfa-bevételekben. Az alacsonyabb bevételek mellett jelentős volt a negyedéves bevallások miatti áfa-visszautalás. Ennek következtében a június havi nettó egyenleg az előző év júniusához képest 92,8 milliárd forintos, közel kilencven százalékos csökkenést jelez.

Matek

Júniusban a központi költségvetés személyi jövedelemadó bevétele 78,7 milliárd forint volt. Ez az összeg szinte megegyezik a prognózisban jelzett értékkel. A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele június hónapban 113,7 milliárd forint volt, ez a bevétel a 2003. év júniusi befizetését 3,3 milliárd forinttal, 3 százalékkal múlta felül.

A központi költségvetés kiadásai összességében 1,5 százalékkal, mintegy tízmilliárd forinttal haladták meg a prognózist. Több kiadási tétel együttesen 16 milliárd forint kiadási többletet mutat, a legnagyobb a központi költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok hatmilliárd forintos többlete, amelyet viszont hatmilliárd forinttal csökkent a helyi önkormányzatok támogatására kiutalt összeg elmaradása a prognózistól.