Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Ezermilliárd hiányzik az államkasszából

2004.07.15. 17:13
Tavaly ilyenkor hatszázmilliárd volt a hiány, a hátralévő fél évben nem lehet veszteséges a költségvetés. A kormány szerint tartható az előrejelzés.
Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya az első hat hónapban 1040,2 milliárd forint volt, ami megfelel az előzetes adatnak és az előirányzat 87,8 százalékát tette ki - mondta Várfalvi István csütörtöki tájékoztatóján. A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a júniusi 317,8 milliárdos deficit után júliusra 89 milliárdos hiányt prognosztizált.

Hatvan százalék

A központi költségvetés hiánya az idén júniusban 347 milliárd forint volt, amit csökkentett a társadalombiztosítási alapok mintegy 28 milliárd forintos és az elkülönített állami pénzalapok 1,2 milliárd forintos havi többlete - közölte Várfalvi István.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - deficitje az idén az első öt hónapban 722,4 milliárd forint volt, az éves előirányzat 61 százaléka. Tavaly az első félévben a hiány 600,3 milliárd forint volt, az előirányzat 56,6 százaléka. A tavaly júniusi államháztartási hiány 192 milliárd forintot tett ki.

Tartható számok

Tartható az államháztartás eredményszemléletben (ESA) számított 4,6 százalékos GDP arányos hiánya 2004-ben, ami pénzforgalmi szemléletben 5,8 százalékot jelent - jelentette ki Várfalvi István.

A helyettes államtitkár kérdésre közölte: "a prognózis betartását segíti az a 106 milliárd forintos zárolási összeg, amelyről nemrég döntött a kormány, s amelynek nagyobb részét feltehetően nem használják fel a minisztériumok". Hozzátette: 2003 végén 466 milliárd forintot tett ki az úgynevezett - el nem költött - maradványérték, amelyből a költségvetési szervek az idei első félévben 350 milliárdot adtak ki, tízmilliárdot eleve zároltak, azaz 106 milliárd további felhasználásáról kell dönteni.

Megvizsgálják

Várfalvi István szerint a kormány minden egyes kiadandó tételt megvizsgál, majd engedélyez, természetesen a már teljesített ügyletek esetén a pénzügyminiszter gyorsított eljárást alkalmaz annak érdekében, hogy a számlákat ki lehessen egyenlíteni. A helyettes államtitkár a júniusi 317,8 milliárd forintos deficit után júliusra 89 milliárdos hiányt prognosztizált, hozzátéve, hogy a tárca számítása szerint szeptember végére gyakorlatilag kialakul az év végére várt 1184,7 milliárdos deficit.

Decemberben mindig jelentős a többlet, ráadásul az idén a szokásosnál is nagyobb lesz, mivel a 13 havi illetmények kifizetése a jövő januárra tolódik át. A decemberi többlet jóval meghaladja majd a novemberi hiányt, noha a 11. hónapban fizetik ki az 54. heti nyugdíjakat is - rögzítette a helyettes államtitkár.

Több bevétel

A központi költségvetés adóbevételei összességükben kissé meghaladták a prognózist. Kedvezően alakultak a jövedéki adó bevételek, mintegy 12 százalékkal, kilencmilliárd forinttal haladták meg a várható értéket.

Ezzel szemben az áfa-bevételek 3,7 milliárd forinttal elmaradtak a várakozástól. A Pénzügyminisztérium már eleve alacsony általános forgalmi adó bevétellel számolt, figyelembe véve az import áfa befizetés szabályainak május elsejei módosulását. Korábban az importőrök az áru beérkezésekor, a határon fizették be az áfát, az uniós csatlakozást követően itt is önbevallásos rendszer érvényesül. Ez egy hónapos csúszást eredményez az áfa-bevételekben. Az alacsonyabb bevételek mellett jelentős volt a negyedéves bevallások miatti áfa-visszautalás. Ennek következtében a június havi nettó egyenleg az előző év júniusához képest 92,8 milliárd forintos, közel kilencven százalékos csökkenést jelez.

Matek

Júniusban a központi költségvetés személyi jövedelemadó bevétele 78,7 milliárd forint volt. Ez az összeg szinte megegyezik a prognózisban jelzett értékkel. A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele június hónapban 113,7 milliárd forint volt, ez a bevétel a 2003. év júniusi befizetését 3,3 milliárd forinttal, 3 százalékkal múlta felül.

A központi költségvetés kiadásai összességében 1,5 százalékkal, mintegy tízmilliárd forinttal haladták meg a prognózist. Több kiadási tétel együttesen 16 milliárd forint kiadási többletet mutat, a legnagyobb a központi költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok hatmilliárd forintos többlete, amelyet viszont hatmilliárd forinttal csökkent a helyi önkormányzatok támogatására kiutalt összeg elmaradása a prognózistól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?