Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Ezermilliárd fonttal tartoznak a britek

2004.07.30. 08:27
A brit háztartások eladósodottsága személyenként hatmilliós terhet jelent, a kölcsönök jelentős része jelzálogteher. Szakértők szerint ez akár katasztrófához is vezethet.
A brit háztartások összesített adóssága júniusban meghaladta az elemzők által jelzett ezermilliárd fontot; a történelmi rekordnak megfelelő összeg nagyjából megegyezik a második legnagyobb európai gazdaság éves GDP-jével.

Nyolcvan százalék

A Bank of England (BoE) adatai szerint az adósság nyolcvan százaléka az ingatlanokat terheli - írja a BBC. Az országos fogyasztóvédelmi tanács szerint mintegy hatmillió családnak okoz gondot az adósság törlesztése.

Az eladósodás fő oka, hogy a keresetekhez képest elszaladtak a brit ingatlanárak: idén júliusban például éves összevetésben 20,3 százalékkal nőttek, az átlagár már 154 299 font. A prosperáló gazdaság, az alacsony munkanélküliség erősíti a lakosság jövőbe vetett bizalmát, s ezen keresztül a hitelfelvételt.

Számos elemző szerint mindennek katasztrofális következményei lehetnek, a BoE viszont egyelőre nem tart az adósságbombától, hiszen - mint a bank vezető közgazdásza, Charles Bean hangsúlyozta - a kölcsönök növekedését a pénzügyieszköz-növekedés ellensúlyozta.

Fokozatosan

A BoE csak fokozatosan emeli a kamatokat - idézte Beant a Bloomberg -, mert el akarja kerülni a háztartások fogyasztásának hirtelen visszaesését akkor, amikor a brit gazdaság már kétszáz éve a leghosszabb növekedési periódusban van. A fogyasztás hajtotta brit növekedés 1999, vagyis a közös pénz bevezetése óta minden évben rávert az eurózóna gazdaságáéra; idén az első negyedévben év/év alapon 3,4 százalékkal nőtt a brit GDP, szemben a valutaövezet 1,3 százalékával.

A világ vezető jegybankjai közül a BoE kezdte meg a kamatemelési ciklust, tavaly novemberben, legutóbb júniusban növelte az irányadó rátát a mai 4,5 százalékra; a következő kamatdöntés a jövő héten esedékes, a piac 25 bázispontos emelést vár. A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint 5,5 százalékon éri majd el a kamat a ciklus tetejét, de van, aki hat százalékot is szükségesnek lát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.