Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezermilliárd fonttal tartoznak a britek

2004.07.30. 08:27
A brit háztartások eladósodottsága személyenként hatmilliós terhet jelent, a kölcsönök jelentős része jelzálogteher. Szakértők szerint ez akár katasztrófához is vezethet.
A brit háztartások összesített adóssága júniusban meghaladta az elemzők által jelzett ezermilliárd fontot; a történelmi rekordnak megfelelő összeg nagyjából megegyezik a második legnagyobb európai gazdaság éves GDP-jével.

Nyolcvan százalék

A Bank of England (BoE) adatai szerint az adósság nyolcvan százaléka az ingatlanokat terheli - írja a BBC. Az országos fogyasztóvédelmi tanács szerint mintegy hatmillió családnak okoz gondot az adósság törlesztése.

Az eladósodás fő oka, hogy a keresetekhez képest elszaladtak a brit ingatlanárak: idén júliusban például éves összevetésben 20,3 százalékkal nőttek, az átlagár már 154 299 font. A prosperáló gazdaság, az alacsony munkanélküliség erősíti a lakosság jövőbe vetett bizalmát, s ezen keresztül a hitelfelvételt.

Számos elemző szerint mindennek katasztrofális következményei lehetnek, a BoE viszont egyelőre nem tart az adósságbombától, hiszen - mint a bank vezető közgazdásza, Charles Bean hangsúlyozta - a kölcsönök növekedését a pénzügyieszköz-növekedés ellensúlyozta.

Fokozatosan

A BoE csak fokozatosan emeli a kamatokat - idézte Beant a Bloomberg -, mert el akarja kerülni a háztartások fogyasztásának hirtelen visszaesését akkor, amikor a brit gazdaság már kétszáz éve a leghosszabb növekedési periódusban van. A fogyasztás hajtotta brit növekedés 1999, vagyis a közös pénz bevezetése óta minden évben rávert az eurózóna gazdaságáéra; idén az első negyedévben év/év alapon 3,4 százalékkal nőtt a brit GDP, szemben a valutaövezet 1,3 százalékával.

A világ vezető jegybankjai közül a BoE kezdte meg a kamatemelési ciklust, tavaly novemberben, legutóbb júniusban növelte az irányadó rátát a mai 4,5 százalékra; a következő kamatdöntés a jövő héten esedékes, a piac 25 bázispontos emelést vár. A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint 5,5 százalékon éri majd el a kamat a ciklus tetejét, de van, aki hat százalékot is szükségesnek lát.

  • Keress a legjobb térképes keresőn eladó ingatlanokat!
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.