Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezermilliárdos megszorítás jövőre?

2006.09.25. 23:37
Egy kormányzati körökből kiszivárogtatott dokumentum szerint a minisztériumok kiadásai ezermilliárd forintot meghaladó összeggel csökkennek jövőre. A szándékos kiszivárogtatást valószínűsíti, hogy információnk szerint a miniszterek idén is zárt borítékban kapták a terveket, főbb számok mégis napvilágot láttak. A konvergenciaprogram elfogadásának esélyeit növeli a tervezet - amely a gazdasági, az egészségügyi, az agrár- és az oktatási tárcától venné el a legtöbb pénzt -, ám megvalósíthatósága kétségesnek tűnik.

A pénzügyminisztériumi tervezet szerint 1078,44 milliárd forinttal csökkenne a minisztériumok és a helyi önkormányzatok normatív támogatása az ideihez képest. A kormányzati körökből az Index birtokába került dokumentum szerint a gazdasági minisztérium lehet a jövő évi büdzsé nagy vesztese, de az egészségügyi, az oktatási és az agrártárca költségvetését is jelentősen lefaragnák.

Eredményfüggő önkormányzati támogatás

A dokumentum a helyi önkormányzatok normatív támogatását 776 milliárd forintra csökkentené az idei 815,6 milliárd forintról. Ez a 40 milliárd forintos elvonás nem tűnik túl komolynak, értékét azonban forásaink szerint jelentősen módosíthatja az október elsejei választások eredménye.

Ha bekövetkezik az önkormányzatokban a prognosztizált fideszes áttörés, akkor a 776 milliárd összeg tovább csökkenhet. Kisebb mértékben ugyanakkor nőhet is, ha a kormánypárti jelöltek nem szenvednek súlyos vereséget, és elég erős marad az MSZP-frakcióban az önkormányzati lobbi.

Irreálisnak tűnő lefaragások

Cáfol a pénzügyminisztérium
Meghamisított dokumentumra hivatkoznak egyes keddi lapok a jövő évi költségvetés tervezésével kapcsolatban - közölte a PM kedden, hozzátéve: Varga Mihálynak, a Fidesz alelnökének erre épülő állításai szintén hamisak és megalapozatlanok, így azokat a PM határozottan cáfolja. A PM szerint "csak provokációs szándék tételezhető fel arról, aki egy pénzügyminisztériumi technikai munkaanyag első oldalához egy olyan második oldalt csatol, amely nem a tárcánál készült, és amely ellentétes a minisztérium és a kormány valós szándékaival".

A tervezett kiadáscsökkentések első látásra irreálisnak tűnnek. Az önkormányzati támogatás összege és a dokumentumben szereplő minisztériumok – ha azoknak az összevonások és átszervezések előtti jogelődeit is figyelembe vesszük – kiadási előirányzata ebben az évben 3685,4 milliárd forint. A következő évre ez az összeg már csak 2607 milliárd forint, ami 1078,44 milliárdos, 29,3 százalékos lefaragást jelent.

A költségvetési előterjesztés jelen állapotában még korántsem mondható véglegesnek, a kormánytagok alkupozíciójától és politikai súlyától függően nőhet az egyes tárcák rendelkezésére álló összeg. A jelenlegi helyzetben azonban úgy tűnik, csak elvétve lesz olyan minisztérium, ahonnan ne vonnának el súlyos tíz- vagy százmilliárdokat.

Arányaiban az egészségügyi tárca veszítheti a legtöbbet, az idei 146,7 milliárdos összeggel szemben csak 55 milliárdot adna a minisztériumnak a tervezet (a változást részben magyarázhatja, hogy az idei büdzsében a tb-alapok hiányának egy részét is átügyeskedték a központi költségvetésbe). Pénzének csaknem felétől foszthatják meg a GKM-et, de abszolút értékben Kókától vennék el a legtöbbet, 255 milliárdot.

Az oktatási és kulturális tárca a tervezet szerint 343 milliárd forintból gazdálkodna, míg idén csak az oktatási minisztérium költségvetése 509,5 milliárd forint volt (az új kormány megalakulásáig a két ágazat külön tárca alá tartozott). Az igazságügyi és rendészeti, valamint az önkormányzati minisztériumok együtt 87 milliárd forinttal kapnának kevesebbet, mint idén - de a feladatok változása miatt eltérő leosztásban -, míg az FVM-nek 164 milliárd forinttal jutna kevesebb.

Néhány minisztérium kiadási előirányzatának alakulása

2007* 2006** Változás, forint Változás, %
Önkormányzatok 776 815,6 -39,6 -4,9
FVM 198 362,1 -164,1 -45,3
GKM
257
512,8
-255,8
-49,9
EU integráció 45
33,2
+11,8
+32,7
EüM
55
146,8
-91,8
-62,5
PM
107
138,2
-31,2
-22,6
Összesen (13 minisztérium és az önkormányzati előirányzatok) 2607 3658,4 -1078,4
-29,3
* Az Index birtokába került tervezet szerint.
** A hatályos költségvetési törvény szerint.

Kevés nyertes

Lényegében nem változik a munkaügyi tárca költségvetése - de itt is forráscsökkenést jelent az, hogy a tárcához csatolták a szociális ágazatot -, valamint a Miniszterelnöki Hivatalé, a külügy- és a honvédelmi tárcáé. A pénzügyminisztérium 31 milliárdot spórolna önmagán, a hivatalosan EU integráció elnevezésű előirányzat viszont harmadával, csaknem 12 milliárd forinttal nőne (a eladatok bővüléséhez képest ez is szolid forrásnövekedésnek tűnik).

Pluszok és mínuszok

A dokumentum szerint a költségvetés tervezésekor a minisztereknek - akik információink zárt borítékokban kapták meg a saját minisztériumaikra vonatkozó előirányzatokat - számolniuk kell a színlelt szerződések renezésével, a köztartozások ütemezésének tiltásával, és azzal is: ha bevételeiket túltervezik, és azok nem teljesülnek, nem kapnak segítséget a központi költségvetésből.

A költségvetési tervezéskor a minisztériumok és más előirányzatok számára biztosítják a leépítések miatti céltartalékok felhasználást. A minisztereknek meg kell jelölniük azokat az előirányzatokat, amelyek csak a kormány engedélyével használhatók fel, és jövőre is kötelezik őket a "fejezeti egyensúlyi tartalékképzésre".

Brüsszelben örülhetnek

A tervezetben szereplő számok úgy néznek ki, mintha azokat nem is a József nádor téren, hanem Brüsszelben, az unió pénzügyi biztosának hivatalában dolgozták volna ki. Ha az előterjesztést tartani lehetne, akkor - a jövő évre előirányzott 1100 milliárd forint körüli bevételnöveléssel együtt - mintegy 2200 milliárd forinttal csökkenne az államháztartás hiánya.

Ez persze irreális mértékű összeg - magából a konvergencitarevből sem következik - hiszen az idei deficitelőirányzat ennél kisebb, a legutóbbi PM-prognózis szerint 1759,8 milliárd forint. Vagyis ha az államháztartás egyenlegét csak a központi költségvetésnek ezek a tételei határoznák meg, akkor jövőre 400 milliárd forintos többlete lenne az államnak.

Valójában azonban a bevételi előirányzat eltúlzottnak tűnik, elsősorban a Gyurcsány-csomag gazdaságfékező hatása miatt, másrészt ez az ezermilliárdot meghaladó lefaragás sem tűnik kivitelezhetőnek. Egyrészt az állami adósságszolgálat terhei is százmilliárdokkal haladhatják meg az idei előirányzatot, hiszen a forintkamat szintje emelkedik - ez év eleji számítások szerint egy százalékpontonként 70 milliárdot meghaladó összeggel terheli a büdzsét -, másrészt a tartósan gyenge forint miatt a devizaadósság is drágul. Az államháztartási defcititet növeli emellett a tb-alapok, a nyugdíj- és egészségkassza hiánya is.

A kiszivárogtatott dokumentum persze így is megkönnyítheti a konvergenciaterv elfogadását, ami ezen a héten - talán már kedden - várható Brüsszelből. Az Európai Bizottság ugyanis a napvilágra került, de hivatalosan meg nem erősített információk szerint továbbra sem elégedett a programmal, így áprilisig adott határidőt a kormánynak, hogy konkrét intézkedésekkel támassza alá annak hitelességét.

Van még két hetük

A költségvetési alkudozás egyébként első körben még nagyjából két hétig tarthat. Az államháztartási törvény szerint választási években a pénzügyminisztériumnak október 15-ig kell elkészítenie és a kormány elé benyújtania a költségvetés részletes tervezetét. A kormánynak ez alapján október 31-ig kell beterjeszteni a parlament elé a költségvetési törvényjavaslatot, majd november 15-ig az úgynevezett fejezeti részletező táblákat és azok szöveges indoklásait.

Elvileg a költségvetési törvény benyújtását előzné meg az adótörvények vitája és elfogadása, ez azonban ebben az évben elmarad. Pontosabban már megvolt, hiszen amikor júliusban elfogadták a részben már idén hatályba lépett adószabályokat, a pénzügyminiszter azt mondta, idén már nem tárgyalnak újabb adótörvényekről.