Gusztáv
3 °C
7 °C

Ezermilliárdnál is többet ér az OTP

2004.09.08. 08:14
Tegnap elérte az ötmilliárd eurót a bankcsoport értéke, mely egy év alatt hatvan százalékos növekedést jelent. Elemzők szerint az OTP még mindig nincsen túlértékelve, beruházásai pedig tovább erősíthetik pozícióját.
Újabb történelmi rekordot ért el az OTP árfolyama. A tegnapi 4500 forintos záróáron a bank 1260 milliárd forintot, több, mint ötmilliárd eurót ér, amely már EU-léptékkel mérve is jelentős érték. Még inkább az utóbbi kilenc év trendje: az 1995. nyári emisszió árfolyamának 3750 százalékát éri ma az újabb akvizícióra készülő OTP.

Hatvan százalék

Újabb csúcsot ért el tegnap napközben az OTP árfolyama. A kereskedés elején - rövid ideig - 4580 forinton is jegyezték a papírt, de a 4500 forintos záróárral számolva is csaknem kétmilliárd euróval ér többet, mintegy öt milliárd eurót a bank egésze, mint az év elején. Az OTP jószerével az egyetlen olyan tőzsdei társaság, amelynek ma is ugyanakkora volumenű (névértéken 28 milliárd forintnyi) részvénye forog a parketten, mint a bevezetésekor.

Csak éppen 1995 augusztusában az 1200 forintos kibocsátási árfolyamon - amelyből ráadásul a magánjegyzők tíz százalék kedvezményt is kaptak - a bank kapitalizációja 33,6 milliárd forint volt, ma pedig már 1260 milliárd.

Az idei, 63 százalékos növekedés ellenére szinte nincs olyan elemző, aki a túlértékeltséget emlegetné az OTP kapcsán. A 2004-re várható - a bank szerint 120, elemzők szerint adózás után inkább 125 milliárdos - eredménnyel számolva éppen tíz a pénzintézet P/E mutatója, ami ugyan már nem marad el drámaian az európai bankszektor tőzsdei átlagától, ám a növekedési kilátásokat is figyelembe véve semmiképpen sem magas.

Terjeszkedés

Az OTP Bank akvizíciós "sztori-sorozata" ráadásul folytatódik, a legújabb határidő, amire az elemzők figyelnek, november eleje. Akkor hirdetik ki Belgrádban a Jubanka 88 százalékára kiírt pályázat eredményét.

A 217 millió eurós mérlegfőösszeggel és az idén májusban 116 millió eurós saját tőkével rendelkező, 88 fiókot működtető jugoszláv középbankra (a helyi erősorrend ötödik helyezettjére) az OTP mellett a francia Société Générale és a görög Alfa Bank is pályázik. A szeptember közepén kezdődő átvilágítás után október végéig kell beadniuk a kötelező érvényű ajánlatot.

Bár az OTP mérlegfőösszegének alig 1,4 százalékával rendelkező Jubanka megszerzése nem érinti igazán az OTP megítélését, de az elemzők zöme kiemeli: az OTP-vezetés stratégiája, hogy az évtized közepére az OTP-csoport csaknem egyharmadát már a határon kívüli érdekeltségek adják, rokonszenves az inkább régióban, mint országban gondolkodó külföldi intézmények szemében. A szimpátia pedig ebben az esetben közvetlenül pénzt ér.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!