Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Ezermilliárdokon ül az állam

2005.10.14. 08:22
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság által kezelt vagyon értéke 8200 milliárd forint, amiből a kizárólag állami tulajdonú 5700 milliárd forintot, a forgalomképesnek tekinthető 2500 milliárd forintot tesz ki.

A kincstári vagyon mintegy 160 ezer különböző helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanból (ezek közül számos többedmagával egy vagyonelemet alkot, de még így is több tízezer tételről van szó), valamint több mint 10 millió ingóságból áll.

Negyedáron

Bár ennek a vagyonnak a 97 százalékát a központi költségvetési szervek kezelik, az ezen intézmények által nem használt, s így részben a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz (KVI) kerülő ingatlanok és ingóságok is nagy értéket képviselnek.

A KVI által kezelt vagyon nyilvántartási értéke 8200 milliárd forint, amiből a kizárólag állami tulajdonú 5700 milliárd forintot, a forgalomképesnek tekinthető 2500 milliárd forintot tesz ki. Ez utóbbi tétel tényleges piaci értéke akár a többszöröse is lehet, a könyv szerinti értéket átlagos négyszeres szorzóval számolva 10 ezer milliárd forintot ér - mondta Zelles Sándor, a KVI vezérigazgatója.

Amit eladnak

A vagyoni igazgatóság idei bevételi tervében 33,2 milliárd forint szerepel. (Jövőre legalább 35,6 milliárd forintos bevételt kell produkálnia a KVI-nek.) Idén eddig 17 milliárd forint értékű vagyon talált gazdára a pályázatokon, a jelenleg is futó meghirdetésekben pedig további 25 milliárdos vagyon sorsa van még függőben.

Az év hátralévő részében további pályázatok is megjelennek, egyebek mellett olyan ingatlanokra várnak majd ajánlatot, mint az egykori Mária Terézia laktanya (az Üllői út-Körút sarkán) vagy az Andrássy úti Divatcsarnok. Az idén már gazdára talált vagyonelemek között volt például a Kinizsi laktanya, amelyért 6,2 milliárd forintot fizettek és a Dorottya utca-Szende utcai épület, amely 5 milliárd forintot hozott.

Megdobhatja a KVI idei bevételét a Budapest Airport Rt.-re kiírt pályázat esetleges sikere is, hiszen a fizetendő összeg jelentős részét teszi ki a Ferihegyi repülőtér 75 éves használatáért fizetett vagyonkezelési díj, amely az igazgatósághoz folyik majd be.