Gerzson
-3 °C
3 °C

Négymilliárdot nyer az állam a Forma-1-en

2004.08.17. 09:32
A budapesti szállodákban teltház volt a futamok idején, a hetvenezer vendég húszmilliárdot költött négy nap alatt.
A néhány évvel korábbi kétszázezres nézőszám ugyan nem jött össze idén a Hungaroringen, de a tavalyinál többen, a három nap alatt 163 ezren látogattak ki a magyar Forma–1-es futamra, mondta Dávid Sándor, a Hungaroring Rt. sajtófőnöke, aki a külföldi jegyértékesítések miatt az ebből befolyó összegről nem tudott még beszámolni. Számítások szerint idén 2–2,5 milliárd forint származhat a jegyeladásból. Ez az összeg, illetve az egyéb bevételek fejlesztésekre, promócióra, és egyéb célokra megy el.

Sok a német

Dávid elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan most is a német anyanyelvű szurkolókból érkezett a legtöbb, ők a vendégek hetven–nyolcvan százalékát tették ki. Mellettük szép számban – öt-tízezren – lehettek a finnek, és sok olasz is megfordult Mogyoródon. Pontos szám nincs a versenyre kilátogató magyarokról, de az bizonyos, hogy idén többen váltottak jegyet a futamra.

Az említett jegy- és az egyéb bevételek mellett az állam évente körülbelül hárommilliárd forinttal támogatja a futamot. Ezt az összeget azonban mindig a következő évi – Bernie Ecclestone-nak fizetendő – jogdíj címén letétbe kell helyezni. Dávid szerint még korai lenne megvonni a futam pénzügyi mérlegét, de az államnak mindenképpen nyereséges a vállalkozás. Ha ugyanis a hatvan-hetvenezer ember csak négy napot tölt Magyarországon, és naponta átlagosan kétszázötven eurót költ, ennek 25 százalékos áfája legalább tizenötmillió euróval, 3,7 milliárd forinttal gazdagítja a büdzsét.

Nincs kétség

A tavalyi eredményekkel összehasonlítva idén csökkent a futam televíziós nézettsége, ami részben annak tudható be, hogy 2003-ban indult először – nagy meglepetésre, „tartalékból” előlépve – a mogyoródi pályán Baumgartner Zsolt, ami vonzotta a magyarokat. Az idén pedig több nézőt is elcsábított az olimpia közvetítése, ám még így is kétszer annyian követték nyomon a vasárnapi futamot az RTL Klubon, mint a női kézilabdameccset az MTV-n, derül ki az RTL Klubtól származó AGB Hungary-adatokból.

Bernie Ecclestone-nak feltehetően nincsenek kételyei a magyar futam sikerével kapcsolatban, ellenkező esetben ugyanis nem rázott volna kezet vasárnap Medgyessy Péter miniszterelnökkel a 2006–2011 közötti nagydíjak változatlan feltételekkel történő megrendezéséről. Az erről szóló szerződést ugyanis még nem írták alá, de az említett kézfogás egyértelmű igennek számít az Ecclestone-t ismerők körében.

Opció

A magyar kormány és Ecclestone még akkor opciós megállapodást kötött a 2006–2011 közötti futamok megrendezésére, amikor a 2006-ig tartó futamokról szóló megállapodást aláírták. Most Ecclestone jelezte, hogy élni kíván az opcióval, amit a kormány is kedvezően fogadott.

Már csak egyetlen körülmény nehezítheti az utazó cirkusz életét: Brüsszel korábban 2007 januárjáig engedélyezte a dohánytermékek reklámját a futamokon, később azonban 2005-re módosította az időpontot. A csapatokat azonban 2006 végéig köti a támogatói szerződés. (A helyzet feloldására Ecclestone már korábban tárgyalást ajánlott Brüsszelnek.)

Nagy forgalom

A Forma–1-es Magyar Nagydíj hétvégéjén a budapesti hotelekben nagy forgalmat bonyolítottak ugyan le, de a bevételek elmaradtak a tavalyihoz képest. A Hunguest Hotels Rt. szállodáiban a hét végét megelőző nyolcvanöt–kilencven százalékos foglaltság után a futam idején már teltházat regisztráltak. A Forma–1 vendégköréhez köthető forgalom nem érte el az elmúlt évit, mivel a szállodák közt kialakult árverseny lenyomta az árakat, nyilatkozta Szabó József, társaság értékesítési igazgatója.

Hozzátette azonban, hogy a kifejezetten a verseny kedvéért érkezők számát nem lehet pontosan megbecsülni. A Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Rt. tizenkét fővárosi szállodájában az átlagos foglaltság kilencvenhárom százalékos volt, ami a tavalyi futam mutatóival összevetve kisebb érdeklődésről tanúskodik. A nagy kihasználtság ellenére a hétvége bevétele tíz százalékkal elmarad a tavalyitól. A visszaesést annak tulajdonítják, hogy kevesebben vették igénybe az ötcsillagos Hilton Budapest drágább szobáit.