Piroska
-2 °C
5 °C

Nem lesz elég magyar fa

2006.10.04. 15:29
A fakitermelés Magyarországon elérte a maximumot, az erdők már nem tudják kielégíteni az energetikai szektor és a lakosság növekvő igényeit - jelentette ki a Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt. kereskedelmi osztályvezetője a baranyai megyeszékhelyen.

Horváth József egy erdészeti konferencián tartott előadásában beszámolt arról, hogy az országban tavaly a tüzelésre, energetikai célra, valamint papír és rostfa gyártására kitermelt 3,9 millió köbméter, úgynevezett sarangolt fából az ország hét biomasszaerőműve 1 millió köbmétert használt fel. Hozzátette: az energiaárak, főleg a gáz árának növekedésével a lakosság részéről is egyre nagyobb az igény a tűzifa iránt, de ezt a hazai erdészetek egyre kevésbé tudják kielégíteni, ezért az ellátás több helyen akadozhat.

Az osztályvezető utalt arra, hogy Magyarország területének 20 százalékát borítja erdő. Az állami erdészetek 1 millió 150 ezer hektáron, a magántársaságok pedig 780 ezer hektáron gazdálkodnak, és évente összesen 5,9 millió köbméter fát termelnek ki. Az éves fakitermelés Magyarországon nem éri el az üzemterv adta lehetőséget, vagyis nem termelnek ki annyi fát, amennyit egy hosszú távú gazdálkodás lehetővé tenne. Ennek okai a szigorú természetvédelmi korlátozások, valamint az, hogy a munkát számos területen csak gazdaságtalanul lehetne elvégezni.

Horváth József szerint a problémán némileg enyhítene, ha a magántársaságok az eddiginél nagyobb arányban vennének részt tűzifának szánt fa kitermelésében. A hosszú távú megoldás azonban a megújuló energiákkal kapcsolatos programok felgyorsítása, energiaültetvények területének növelése, az energiafű, a nyír és a nyár hatékonyabb hasznosítása lenne.