Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Húszezer befagyott számla az OTP-nél

2004.04.02. 09:35
A hónapok óta tartó figyelmeztetések ellenére több tízezren nem egyeztették adataikat a bankokkal.
Sehol nem okozott igazán jelentős problémát azoknak az ügyfeleknek a reklamációja, akik elmulasztották bankjuknál azonosítani magukat - értesült a Napi Gazdaság. Az azonban, hogy az első "éles" nap komolyabb zökkenők nélkül zajlott le, még nem sokat jelent, hiszen csak igen kevés lehet azoknak a munkáltatóknak a száma, amelyek a hónap első napján folyósítják a fizetéseket.

A legnagyobb magyarországi banknál egyébként mindössze néhány százra mérséklődött azoknak az aktív számláknak a köre, amelyeknél március 31-éig nem történt meg a pénzmosás elleni törvényben rögzített azonosítás. A napilap információi szerint egyébként szerdán akadt olyan központi OTP-fiók, amelynél sorokban kígyóztak az adategyeztetésre váró ügyfelek. Összességében körülbelül húszezer esetben kényszerült az OTP Bank a számlák felfüggesztésére, az érintett számlák döntő része úgynevezett alvó (tehát az ügyelek által nem használt) devizaszámla.

A K&H Banknál gyakorlatilag elhanyagolható azoknak a számláknak a száma, amelynél nem történt meg az azonosítás. Az Inter-Európa Bank (IEB) még a napokban is folytatja a mulasztók figyelmének felhívását levélben és telefonon is. Hasonlóan jár el a CIB Bank is, ahol információink szerint az elmaradás elsősorban céges ügyfeleket érint. Mindazok, akik bármilyen okból ez ideig nem pótolták hiányzó adataikat, ezt a továbbiakban is megtehetik.

Az adatpótlást követően a bankok a felfüggesztést azonnal feloldják, a számla tulajdonosa tehát gyorsan juthat például készpénzhez. Érdemes azonban figyelni arra, hogy az OTP Banknál a bankkártyás készpénzfelvét és vásárlás - a pénzintézet tájékoztatása szerint biztonsági okokból - csak a következő munkanapon válik lehetségessé.