Géza
-12 °C
-4 °C

A fiatal nők kedvence a jégkrém

2003.07.16. 09:37
A fagylaltot többen kedvelik és valamivel gyakrabban is fogyasztják, mint a jégkrémet - állapította meg a GfK Piackutató Intézet. Különösen a tizen- és huszonévesek, illetve a magasabb jövedelmű családok tagjai fogyasztják szívesen a hideg csemegéket.
Több nő, mint férfi kedveli a fagyit és a jégkrémet, és gyakrabban is fogyasztják mind a két finomságot - derül ki a GfK Piackutató Intézet "Étkezési szokások 1989-2003" című tanulmányából. Életkor szerint a fiatalabb korosztályokban többen, az idősebbekben kevesebben díjazzák a jeges édességeket.

Három részre szakadt az ország

A fagylaltfogyasztás alapján három részre szakad az ország. A Dunától keletre a legnépszerűbb a jégkrém és a fagylalt, azután a Dunántúl következik, majd a főváros. A fogyasztás gyakoriságánál viszont egységesebb a kép, habár Budapest mutatói a legmagasabbak.

A fagylaltot a negyvenévesnél fiatalabbak háromnegyed része kedveli. Ez az arány a jégkrémnél csak a harmincévesnél fiatalabbakra érvényes. A havi nettó nyolcvanezer forint alatti jövedelemmel rendelkező háztartásban élők fele, a 150 ezer forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban élőknek viszont kétharmada fagyievő. Hasonló trend érvényesül a jégkrémnél is.

A modern ember étele a fagylalt

Az egészséges táplálkozásra törekvők között viszonylag kevesen kedvelik a fagylaltot, jégkrémet, de ez a visszafogottság a fogyasztás gyakoriságában már nem mutatkozik meg. Fogyasztói típus szerint mind a jégkrém, mind a fagylalt kifejezetten a modern étkezés része.

A modern fogyasztói típus négyszer olyan gyakran eszik fagylaltot és ötször olyan gyakran jégkrémet, mint a hagyományos táplálkozás híve. A modern fogyasztói típus jellegzetes képviselője 20-29 éves, magas jövedelmű háztartásban, városban él. A nemek megoszlása kiegyenlített.