Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rossz fagylaltot nyaltunk a nyáron

2005.08.31. 09:41
A rövid nyár legmelegebb napjaiban húsz cukrászdát vizsgáltak meg a fogyasztóvédők. Hatvan megvizsgált fagylaltból csupán 6 kapott kiváló, 7 jó, 14 közepes, 33 nem megfelelt minősítést. A fogyasztóvédők vaníliát, csokoládét és epret vetettek össze, és minden második fagylaltnál kifogást találtak.

Húsz cukrászdában, összesen hatvan fagylaltot hasonlított júliusban össze a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség. A frekventáltabb belvárosi fagylaltozók és cukrászdák mellett a külső kerületekben is lecsapott a fagylalt kommandó. A vizsgálat vanília, csokoládé és eperfagyaltra fókuszált.

A fogyasztóvédők közleménye szerint "a cukrászdák jelentős részében nem rendelkeznek kellő információval a gyártmánylap készítésére vonatkozóan", és sok helyen magát a lapot sem tudták felmutatni. "Nem volt ritka a hiányos, igénytelen dokumentáció sem, ami szoros összefüggésben van a minőséggel" - állapította meg a vizsgálat.

Mikrobiológus

Az eredmények szerint a 60 mintából 3 termék egy-egy mikrobiológiai jellemzője nem felelt meg. Hét fagylalt szárazanyag tartalma és 13 termék zsírtartalma nem érte el a gyártmánylapban vállalt értéket. Volt egy minta, melynek sem a szárazanyag, sem a zsírtartalma nem volt megfelelő. A 60 mintából 13 esetben fedeztek fel fagylaltok készítéséhez tiltott paszta alkalmazását a gyártmánylapon.

A műszaki és mikrobiológiai, valamint az érzékszervi vizsgálat alapján a következő eredmények születtek: 60 termékből 6 "kiváló", 7 "jó", 14 "közepes", 33 "nem megfelelt" minősítést kapott.

Ötvenegy minta 4 dekakgrammos volt, az árak azonban jóval nagyobb eltéréseket is mutattak. A legtöbb esetben 100 forint volt egy gombóc (33 minta), 9 esetben 90 forint, 3 esetben 80 forint, 9 esetben 120 forint, 3 esetben pedig 110 forint. A legmagasabb árat 3 esetben regisztrálták, 330 forint volt egy gombóc.