Ágnes
-5 °C
2 °C

Rossz fagylaltot nyaltunk a nyáron

2005.08.31. 09:41
A rövid nyár legmelegebb napjaiban húsz cukrászdát vizsgáltak meg a fogyasztóvédők. Hatvan megvizsgált fagylaltból csupán 6 kapott kiváló, 7 jó, 14 közepes, 33 nem megfelelt minősítést. A fogyasztóvédők vaníliát, csokoládét és epret vetettek össze, és minden második fagylaltnál kifogást találtak.

Húsz cukrászdában, összesen hatvan fagylaltot hasonlított júliusban össze a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség. A frekventáltabb belvárosi fagylaltozók és cukrászdák mellett a külső kerületekben is lecsapott a fagylalt kommandó. A vizsgálat vanília, csokoládé és eperfagyaltra fókuszált.

A fogyasztóvédők közleménye szerint "a cukrászdák jelentős részében nem rendelkeznek kellő információval a gyártmánylap készítésére vonatkozóan", és sok helyen magát a lapot sem tudták felmutatni. "Nem volt ritka a hiányos, igénytelen dokumentáció sem, ami szoros összefüggésben van a minőséggel" - állapította meg a vizsgálat.

Mikrobiológus

Az eredmények szerint a 60 mintából 3 termék egy-egy mikrobiológiai jellemzője nem felelt meg. Hét fagylalt szárazanyag tartalma és 13 termék zsírtartalma nem érte el a gyártmánylapban vállalt értéket. Volt egy minta, melynek sem a szárazanyag, sem a zsírtartalma nem volt megfelelő. A 60 mintából 13 esetben fedeztek fel fagylaltok készítéséhez tiltott paszta alkalmazását a gyártmánylapon.

A műszaki és mikrobiológiai, valamint az érzékszervi vizsgálat alapján a következő eredmények születtek: 60 termékből 6 "kiváló", 7 "jó", 14 "közepes", 33 "nem megfelelt" minősítést kapott.

Ötvenegy minta 4 dekakgrammos volt, az árak azonban jóval nagyobb eltéréseket is mutattak. A legtöbb esetben 100 forint volt egy gombóc (33 minta), 9 esetben 90 forint, 3 esetben 80 forint, 9 esetben 120 forint, 3 esetben pedig 110 forint. A legmagasabb árat 3 esetben regisztrálták, 330 forint volt egy gombóc.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!