Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bojkottot hirdetnek az OTP ellen

2002.10.09. 11:10
Az egymilliárd forintos követelésállomány töredékéért, mindössze 55 millió forintért vette meg az OTP Faktoring Rt. a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál felgyűlt tagdíjtartozást. A társaság képviselői szerint az adósok számlainformációiról csak a jogszabályban meghatározott módon értesülhetnek még anyabankjuk esetében is.
Interneten az OTP Bank bojkottjára szólítják fel a budapesti vállalkozásokat azok, akik az elmúlt napokban levelet kaptak az OTP Faktoring Rt.-től, amelyben a társaság közli, hogy a BKIK-tól megvásárolta az érintett cégek korábbi kamarai tartozásait. A fórumok résztvevői attól tartanak, hogy a banki leánycég könnyen szerezhet információt az OTP-nél vezetett vállalkozói számlákról. A hatályos jogszabályok szerint a bíróság által kibocsátott fizetési meghagyások birtokában csak a végrehajtóknak van módjuk arra, hogy a cégbíróságtól a számlavezetésre vonatkozó információkat kérjenek - mondták el az OTP Faktoring Rt.-nél.

A társaság ennek alapján kíván eljárni a kamarai tartozásokkal kapcsolatban is. A Napi Gazdaság kérdésére az OTP Banknál is megerősítették: csak a jogszabály alapján feljogosítottaknak szolgáltatnak ki számlainformációkat. A faktoringcég illetékesei szerint most csak az első - még részletfizetési lehetőséget is felkínáló - levelek postázásánál tartanak, az első végrehajtások a bírósági ügymenetet ismerve 6 hónap-1 év múlva indulhatnak meg.

Behajtók

A BKIK 2001. áprilisi közgyűlésén született a döntés, hogy a még kötelező kamarai tagság idején felgyűlt kinnlevőségeket ne hordozza tovább a kamara - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Koji László elnök. Elmondása szerint 1994 óta több mint egymilliárd forintnyi tartozás gyűlt fel, a behajtására tett korábbi kísérleteik kudarcot vallottak. Mivel kényes kérdésről volt szó, a kamara vezetése úgy döntött: nyílt közbeszerzési eljárás keretében keres új gazdát a követelésnek. A pályázatot több induló közül a banki faktoringcég nyerte, a Napi Gazdaság információi szerint mindössze 55 millió forintért vásárolva meg közel a teljes állományt.

Mivel a tartozások behajtása meglehetősen költséges, a kamarai elnök szerint a kétséges megtérülés mellett komoly értéket képviselhet az az adatbázis, amely a többezres - többnyire csak kis összegű tartozást felhalmozó - vállalkozói rétegre nézve tartalmaz információkat. Az OTP Faktoringnál ugyanakkor elmondták: az adatbázist ők maguk nem igazán tudják majd hasznosítani: a társaság ugyanis - nevével ellentétben - csak követelésvásárlással foglalkozik, az adatbázis továbbadását pedig csak az állomány továbbadásával teszi lehetővé szerződésük.