Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Bojkottot hirdetnek az OTP ellen

2002.10.09. 11:10
Az egymilliárd forintos követelésállomány töredékéért, mindössze 55 millió forintért vette meg az OTP Faktoring Rt. a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál felgyűlt tagdíjtartozást. A társaság képviselői szerint az adósok számlainformációiról csak a jogszabályban meghatározott módon értesülhetnek még anyabankjuk esetében is.
Interneten az OTP Bank bojkottjára szólítják fel a budapesti vállalkozásokat azok, akik az elmúlt napokban levelet kaptak az OTP Faktoring Rt.-től, amelyben a társaság közli, hogy a BKIK-tól megvásárolta az érintett cégek korábbi kamarai tartozásait. A fórumok résztvevői attól tartanak, hogy a banki leánycég könnyen szerezhet információt az OTP-nél vezetett vállalkozói számlákról. A hatályos jogszabályok szerint a bíróság által kibocsátott fizetési meghagyások birtokában csak a végrehajtóknak van módjuk arra, hogy a cégbíróságtól a számlavezetésre vonatkozó információkat kérjenek - mondták el az OTP Faktoring Rt.-nél.

A társaság ennek alapján kíván eljárni a kamarai tartozásokkal kapcsolatban is. A Napi Gazdaság kérdésére az OTP Banknál is megerősítették: csak a jogszabály alapján feljogosítottaknak szolgáltatnak ki számlainformációkat. A faktoringcég illetékesei szerint most csak az első - még részletfizetési lehetőséget is felkínáló - levelek postázásánál tartanak, az első végrehajtások a bírósági ügymenetet ismerve 6 hónap-1 év múlva indulhatnak meg.

Behajtók

A BKIK 2001. áprilisi közgyűlésén született a döntés, hogy a még kötelező kamarai tagság idején felgyűlt kinnlevőségeket ne hordozza tovább a kamara - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Koji László elnök. Elmondása szerint 1994 óta több mint egymilliárd forintnyi tartozás gyűlt fel, a behajtására tett korábbi kísérleteik kudarcot vallottak. Mivel kényes kérdésről volt szó, a kamara vezetése úgy döntött: nyílt közbeszerzési eljárás keretében keres új gazdát a követelésnek. A pályázatot több induló közül a banki faktoringcég nyerte, a Napi Gazdaság információi szerint mindössze 55 millió forintért vásárolva meg közel a teljes állományt.

Mivel a tartozások behajtása meglehetősen költséges, a kamarai elnök szerint a kétséges megtérülés mellett komoly értéket képviselhet az az adatbázis, amely a többezres - többnyire csak kis összegű tartozást felhalmozó - vállalkozói rétegre nézve tartalmaz információkat. Az OTP Faktoringnál ugyanakkor elmondták: az adatbázist ők maguk nem igazán tudják majd hasznosítani: a társaság ugyanis - nevével ellentétben - csak követelésvásárlással foglalkozik, az adatbázis továbbadását pedig csak az állomány továbbadásával teszi lehetővé szerződésük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!