Huba
19 °C
33 °C

Gázmezőben szerzett részesedést a Mol

2008.04.14. 09:46
Az elmúlt évben készített közös műszaki tanulmány bíztató eredményei alapján a Mol és az ExxonMobil leányvállalata, az ExxonMobil Kutatás és Termelés Magyarország Kft. (ExxonMobil) 2008. április 11-én megállapodást írt alá, egy közös kutatási program indításáról a Mol Makói árokban lévő 106. és 107. kutatási blokkjaiban. Az ExxonMobil finanszírozza a teljes kutatási programot, és a felek megegyeztek, hogy 50-50 százalékban részesednek a kutatási eredményekből. Emellett a Mol részesedést szerzett a TXM Makói árokban lévő bányatelkében.

A kutatási program 1560 négyzetkilométer területet foglal magába, és a tervezett kutak átlagos mélysége várhatóan 4300 méter lesz. Az ExxonMobil egyedi technológiája és tapasztalata felhasználásával megvalósítandó átfogó munkaprogram egyaránt tartalmazza a kutak lefúrását, kiképzését és megnyitását. Az ExxonMobil az első kutak lemélyítését még az idén elkezdi, és következő két-három évben a kutak tesztelését, valamint a szénhidrogén mező vizsgálatát végzi.

Mint emlékezetes, 2007. május 16-án a Mol megállapodást írt alá az ExxonMobillal, hogy közös műszaki tanulmányt készítsenek Magyarország nem hagyományos szénhidrogén potenciállal rendelkező medencéiről. Ehhez fog további információkkal szolgálni az új kutatási program a Makói árokban az eddig meg nem kutatott szénhidrogén potenciál eredetét, méretét és kitermelhetőségét illetően.

2008. árpilis 10-én az ExxonMobil leányvállalata, az Esso megállapodást írt alá a Falcon leányvállalatával, a TXM-mel, több szakaszra osztott kutatási programot elvégezéséről a TXM Makói árok felett húzódó bányatelkében. 2008. április 11-én a Mol csatlakozott az ExxonMobil-Falcon megállapodáshoz az ExxonMobil részesedés 50 százalékának megszerzésével. Ennek a megállapodásnak köszönhetően a Mol jelentősen növelte pozícióját a Makói árokban.

A megállapodás a TXM bányatelkének 75 százalékára, megközelítőleg 750 négyzetkilométer területre terjed ki. A Molnak és az ExxonMobilnak is 33,5 százalék részesedése van a szerződéses területen, az operátor az ExxonMobil lesz. A TXM-nek a szerződéses területben 33 százalék részesedése lesz, míg a bányatelkének szerződéses területen kívül eső részében egyedül tulajdonos marad.

A megállapodás értelmében az ExxonMobil még ebben az évben elkezdi a munkaprogram első szakaszát, amelynek során a meglévő kutakat teszteli és/vagy újakat is lemélyít. A munkaprogram első szakaszának 75 millió dolláros költségét az ExxonMobil és a Mol 50-50 százalékban finanszíroza. A munkaprogram első szakaszát követően az ExxonMobil-nak és Molnak lehetősége van egy lehatárolási és egy mezőfejlesztési munkaprogram elindítására.

A projektek célja a Mol területén és a Falcon-ExxonMobil-Mol szerződéses területén végzett munkaprogramok célja egyaránt az, hogy értékelje a nem hagyományos szénhidrogén előfordulás gazdaságos kitermelhetőségének lehetőségét. Amennyiben a kutatások sikerrel járnak, a Mol ellensúlyozni tudja a csökkenő hazai szénhidrogén termelést.