Olivér
5 °C
8 °C

Gázmezőben szerzett részesedést a Mol

2008.04.14. 09:46
Az elmúlt évben készített közös műszaki tanulmány bíztató eredményei alapján a Mol és az ExxonMobil leányvállalata, az ExxonMobil Kutatás és Termelés Magyarország Kft. (ExxonMobil) 2008. április 11-én megállapodást írt alá, egy közös kutatási program indításáról a Mol Makói árokban lévő 106. és 107. kutatási blokkjaiban. Az ExxonMobil finanszírozza a teljes kutatási programot, és a felek megegyeztek, hogy 50-50 százalékban részesednek a kutatási eredményekből. Emellett a Mol részesedést szerzett a TXM Makói árokban lévő bányatelkében.

A kutatási program 1560 négyzetkilométer területet foglal magába, és a tervezett kutak átlagos mélysége várhatóan 4300 méter lesz. Az ExxonMobil egyedi technológiája és tapasztalata felhasználásával megvalósítandó átfogó munkaprogram egyaránt tartalmazza a kutak lefúrását, kiképzését és megnyitását. Az ExxonMobil az első kutak lemélyítését még az idén elkezdi, és következő két-három évben a kutak tesztelését, valamint a szénhidrogén mező vizsgálatát végzi.

Mint emlékezetes, 2007. május 16-án a Mol megállapodást írt alá az ExxonMobillal, hogy közös műszaki tanulmányt készítsenek Magyarország nem hagyományos szénhidrogén potenciállal rendelkező medencéiről. Ehhez fog további információkkal szolgálni az új kutatási program a Makói árokban az eddig meg nem kutatott szénhidrogén potenciál eredetét, méretét és kitermelhetőségét illetően.

2008. árpilis 10-én az ExxonMobil leányvállalata, az Esso megállapodást írt alá a Falcon leányvállalatával, a TXM-mel, több szakaszra osztott kutatási programot elvégezéséről a TXM Makói árok felett húzódó bányatelkében. 2008. április 11-én a Mol csatlakozott az ExxonMobil-Falcon megállapodáshoz az ExxonMobil részesedés 50 százalékának megszerzésével. Ennek a megállapodásnak köszönhetően a Mol jelentősen növelte pozícióját a Makói árokban.

A megállapodás a TXM bányatelkének 75 százalékára, megközelítőleg 750 négyzetkilométer területre terjed ki. A Molnak és az ExxonMobilnak is 33,5 százalék részesedése van a szerződéses területen, az operátor az ExxonMobil lesz. A TXM-nek a szerződéses területben 33 százalék részesedése lesz, míg a bányatelkének szerződéses területen kívül eső részében egyedül tulajdonos marad.

A megállapodás értelmében az ExxonMobil még ebben az évben elkezdi a munkaprogram első szakaszát, amelynek során a meglévő kutakat teszteli és/vagy újakat is lemélyít. A munkaprogram első szakaszának 75 millió dolláros költségét az ExxonMobil és a Mol 50-50 százalékban finanszíroza. A munkaprogram első szakaszát követően az ExxonMobil-nak és Molnak lehetősége van egy lehatárolási és egy mezőfejlesztési munkaprogram elindítására.

A projektek célja a Mol területén és a Falcon-ExxonMobil-Mol szerződéses területén végzett munkaprogramok célja egyaránt az, hogy értékelje a nem hagyományos szénhidrogén előfordulás gazdaságos kitermelhetőségének lehetőségét. Amennyiben a kutatások sikerrel járnak, a Mol ellensúlyozni tudja a csökkenő hazai szénhidrogén termelést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?