Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Fapados mobilszolgáltató indul Nagy-Britanniában

2004.08.08. 12:39
Olcsó mobilszolgáltatást indít Nagy-Britanniában az EasyJet alapítója, közölték a vállalat környezetéből megerősítve az először februárban nyilvánosságra hozott terveket. Stelios Haji-Ioannou a tervek szerint kedden ismerteti elképzeléseit.
A hamarosan induló EasyMobile rendkívül éles árversenyt indíthat meg a brit telefonpiacon a jelenlegi mobilszolgáltatók, a Vodafone, MM02, T-Mobile és Virgin Mobile között. Az EasyMobile ugyanazt a gyakorlatot követi, mint a többi olcsó mobiltársaság: szolgáltatásait a világhálón értékesíti, nincs saját infrastruktúrája, hanem más társaságok fölös kapacitását vásárolja meg. Ezek az olcsó társaságok alig néhány alkalmazottal dolgoznak, és új előfizetőnként legföljebb tizenöt euró a költségük, mivel alig reklámozzák magukat, és nem támogatják készülékek értékesítését. A számlát általában kártyás átutalással lehet rendezni.

Dán modell

Az első brit fapados mobilcég partnere a vállalkozásban a dán TDC, amely a számlázást végzi, illetve a hálózatot működteti. A TDC tulajdonában van a Telmore, amely az elmúlt három évben ötszázezer új előfizetőt szerzett olcsó mobiltarifáival. A modell gyorsan terjed Skandináviában, és elemzők szerint Haji-Ioannou azt ígéri, hogy ugyanazzal a tarifával lehet telefonálni a nap bármely órájában, és a felével csökkennek a mobiltelefonálás költségei. A dán Strand Consult elemzői szerint az olcsó mobilszolgáltatóknál 0,09 euróra csökkent a tarifa az elmúlt fél évben 0,17 euróról.

Zuhanó árak

Európában egyre szaporodnak az olcsó mobilszolgáltatók: a norvég Mobyson és a Talkmore mobilszolgáltató májusban kezdte meg működését 0,88 norvég koronás (27 forint) percdíjat kínálva. A módszer egyébként Dániában született, ahol egyes szolgáltatók hálózatán már 0,02 euróért is lehet szöveges üzenetet küldeni. Egy dán távközlési szakember szerint most Hollandia, Franciaország, Belgium és Nagy-Britannia következik a sorban.

Franciaországban a Debitel jelent meg elsőként alternatív szolgáltatóként, és az sms díját már 0,15 euróról 0,09 euróra csökkentette. A szintén francia Orange szolgáltatóval a Carphone Warehouse folytat tárgyalásokat egy diszkont társaság létrehozásáról. Hollandiában a Telfort értékesíti tovább a nagy szolgáltatóknál vásárolt hálózat használati csomagját, Belgiumban pedig a KPN tulajdonában lévő Base értékesít vásárolt kapacitást.