Mátyás
-6 °C
1 °C

Hétfőtől vehetünk olcsó repülőjegyet

2003.04.07. 17:34
A Magyarországról elsőként járatot indító fapados légitársaság, a Germanwings hétfőn este hat órától kínálja a május 22-től induló kölni járatára jegyeit az interneten. Ferihegy több légitársasággal is tárgyal, de valószínű, hogy idén nyáron még nem indul be az olcsó repülőjegyek dömpingje. Ugyanakkor megpróbálhatunk a Grazból, Pozsonyból, Prágából már üzemelő járatokon Nyugat-Európába jutni. A Budapest Airport nemsokára pályázatot hirdet a "fapados" kifejezés lecserélésére.
A Germanwings Budapest és Köln között közlekedteti járatát, naponta egyszer, a későbbiekben azonban a tervek szerint naponta kétszer. A jegyeket interneten keresztül lehet megrendelni, egy út ára 19 eurónál kezdődik. "A jegyárak a járat telítettségével egyenes arányban nőnek" - mondta az MTI-nek Pető György, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója, hozzátéve, hogy egy jegy átlagára, a repülőtéri illetékkel együtt 60 euró körül lesz.

Korábban Hidvégi Gábor, a Budapest Airport vezérigazgatója bejelentette, hogy a SAS-hoz tartozó Snowflake légitársaság április 12-től heti két járatot indít a korábbinál jóval olcsóbb áron Stockholmba.

Ebben a szezonban még nem lesz dömping

Pető György, az Index kérdésére elmondta: jelenleg öt céggel folynak tárgyalások, ezek várhatóan még idén lezárulnak. Ebből az is következik ugyanakkor, hogy az idei nyárra még nem számíthatunk a párezer forintos repülőjegyek dömpingjére. A szóvivő arról nem nyilatkozhatott, pontosan mely cégek is készülnek a közeljövőben budapesti járatot indítani.

Grazból, Pozsonyból, Prágából mehetünk

A környező országokból több fapados társaság is indít járatokat Nyugat-Európába, így ezzel a lehetőséggel is érdemes számolni. A Ryanair Graz-London járatára a cég honlapja szerint már húsz eurótól (ötezer forint) lehet jegyet szerezni, mi az online jegyfoglalási rendszerben hetven euró (17 ezer forint) körüli árakat találtunk. Grazba vonattal 16 ezer forintért mehetünk, de ha négy napon belül fordulunk, úgy a retúrjegy csak 8700 forint.

Az Easyjet Prága-London járatára 3-4000 cseh koronáért (23-30 ezer forint) foglalhatunk jegyet. Prágába a Volánbusznál 14 500 forintért kaphatunk retúrjegyet, vonattal ugyanez 16 ezer forint. Mindehhez hozzá kell számítani, hogy a gépek nem a Heathrow-ra érkeznek, hanem a Londontól messzebb fekvő Stansted repülőtérre. Innen kilenc font (3200 forint) a buszjegy a fővárosba.

Pozsonyból a SkyEurope indít olcsó járatokat: a Napi Gazdaság számításai szerint így a 18 eurós (4500 forint) vonatjegyet is beleszámolva 68 euróért juthatunk el Berlinbe, Splitbe vagy Milánóba. Sőt, a diákok a szlovák fővárosig busszal már 1800 forintért eljuthatnak.

Mi legyen a neve fapados helyett?

Pető György közölte: a jövőben az olcsó légitársaságokat az eddigi "fapados" helyett ideiglenesen "diszkont" légitársaságnak nevezik, és hamarosan pályázatot hirdetnek a legmegfelelőbb magyar elnevezés megtalálására.