Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Fapados járat a Balatonra?

2004.05.06. 07:36
Írországban aláírták azt a szerződést, amely szerint novembertől egy ír konzorcium üzemelteti a sármelléki repülőteret. Az írek a Ryanair képviselőivel is tárgyalnak.
A tulajdonos sármelléki és zalavári önkormányzat, valamint a Danubius Rt. képviselői hétfőn Írországban aláírták azt a szerződést, amely szerint várhatóan már novembertől egy pénzügyi és szakmai befektetőket tömörítő ír konzorcium üzemelteti a sármelléki repülőteret - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Zóka István, a Zalavár-Sármellék Airport Kft. ügyvezető igazgatója. Azt nem kívánta nyilvánosságra hozni, hogy a konzorcium milyen cégeket tömörít, de hangsúlyozta: elsősorban szakmai befektetőkről van szó.

Menetrendszerű

A Napi Gazdaság információi szerint a konzorcium tagjai között van a különböző infrastrukturális és energetikai beruházásokban érdekelt Grainger Sawmills Ltd. is. Az ország egyik legforgalmasabb légibázisa továbbra is a két helyhatóság és a Danubius Rt. tulajdonában marad, s ott ír tőke bevonásával - várhatón még az idén - mintegy egymilliárd forintos fejlesztés kezdődik. Ennek keretében új utasforgalmi terminál is épül az egykori szovjet légibázis területén. A beruházási program előkészítése napokon belül elkezdődik.

A leendő üzemeltető már tárgyalásokat kezdett több nemzetközi légitársasággal menetrendszerű és charterjáratok indításáról. Zóka sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt a hírt, hogy az ír konzorcium a Ryanair fapados légitársasággal is tárgyal. Az üzleti számítások szerint a 2500 méter hosszú kifutópályával rendelkező, szinte bármilyen típusú repülőgép fogadására alkalmas légibázis működtetése évente 200 millió forintba kerül majd.

A gazdaságos üzemeltetés érdekében az utasszámot a jelenlegi évi 30 ezerről rövid időn belül 100 ezerre kívánják növelni. A tárgyalások azt követően gyorsultak fel - mondta el az ügyvezető igazgató -, hogy a kormány a közelmúltban úgy döntött, idén 300 millió forinttal támogatja a repülőtér infrastruktúrájának kiépítését. Az új navigációs rendszer telepítése már el is kezdődött.