Pál
-4 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Májustól fapadossal repülhetünk Kölnbe

2003.04.01. 12:37
A Germanwings kezdetben naponta egyszer közlekedik a Ferihegy 1-ről. Egy útra a minimális tarifa 20 euró, az átlagos árszint azonban 60 és 70 euró között fog változni. Idén több igen olcsó légitársaság indít Budapestről járatokat.
Május harmadik hetétől közlekedik Budapest és Köln között az első fapados légitársaság, a Germanwings. A fapados légitársaságok a hagyományos légitársaságoknál jóval olcsóbban kínálják útjaikat, ám ennek fejében a fedélzeten a kiszolgálás minimális, és általában nem az ország legnagyobb repülőterét, hanem kisebb repülőtereket vesznek igénybe.

Más olcsó légitársasággal is tárgyalnak

Több ilyen légitársasággal is tárgyalásokat folytatnak ferihegyi indulásról - mondta el keddi sajtótájékoztatóján Hidvégi Gábor, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hídvégi példaként említette, hogy a napokban Londonban egyeztettek egy új légitársaság még az idén tervezett budapesti megjelenéséről, ám ennek nevét nem közölte.

A vezérigazgató bejelentette azt is, hogy a SAS-hoz tartozó Snowflake légitársaság április 12-től heti két járatot indít a korábbinál jóval olcsóbb áron Stockholmba.

A Ferihegy 1 a fapadosoké

A Budapest Airport a Ferihegy 1-es terminálját kizárólag az új fapados légitársaságoknak tartja fenn, ám a nyári túlzsúfolt időszakokban kényszerhelyzetből a felújított 1-es terminál szolgál majd a 2-es tehermentesítésére is.

A Germanwings kezdetben naponta egyszer közlekedik, ám a tervek szerint a járatszámot a közeljövőben napi kettőre emelik. A légitársaság egy útra vonatkozó minimális árát mintegy 20 euróban határozta meg, az átlagos árszint azonban 60 és 70 euró között változik és a járattelítettség függvényében is módosulhat.

A Budapest Airport kedvezményeket kínál

- A Malév számára nem a fapados légitársaságok megjelenése jelenti a fő problémát - hangsúlyozta a vezérigazgató, hozzátéve, a Budapest Airport is érdekelt a Malév stratégiájának sikerében. Számunkra is komoly veszteséget jelentene, ha ez a stratégia kudarcba fulladna - mondta Hidvégi Gábor.

A Budapest Airport kedvezményeket kínál valamennyi légitársaságnak, amelyik Ferihegyről új járatokat indít. - Ez vonatkozik a fapados, illetve a teljes ellátást biztosító új és régi légitársaságokra egyaránt - hangsúlyozta a vezérigazgató.

További új járatok

A magyar fővárosból induló további új járatokról szólva Hidvégi Gábor megemlítette, hogy a német Cityair az eddigi drezdai, üzleti utasokat szállító járatát követően tervezi, hogy még az idén Lipcse és Budapest között is új járatot indít.

- A dán Maerskair leányvállalata már engedélyt kért a magyar légügyi hatóságoktól az Edinborough és Budapest közötti járat megindítására - jelentette be a vezérigazgató. Hozzátette, hogy az Arcair magyar fapados légitársaság is érdeklődik a lehetőségek iránt.