Oszkár
20 °C
29 °C

Hozzák a pénzt a fapados járatok

2004.03.29. 09:55
Ebben az évben előreláthatóan ötszázezerrel nő az országban eltöltött vendégéjszakák száma, ami ötszázmillió euró többletbevételt jelent a szállodaiparnak.
Az alacsony költségekkel dolgozó légitársaságok megjelenése biztosan hozzájárul Magyarország GDP-jének növekedéséhez, mivel az új piaci szegmens megnyitása extrakeresletet jelent a turisztikai ipar számára - állapították meg gazdasági szakemberek, a légitársaságok, illetve hotelek képviselői a brit nagykövetségen rendezett háttérbeszélgetésen.

Több turista

A diszkont-légitársaságok turistákat vonzzanak az országba, ami a vendéglátó- és szállodaiparnak jelentős bevételt generálhat. Ebben az évben előreláthatóan ötszázezerrel nő az országban eltöltött vendégéjszakák száma, ami ötszázmillió euró többletbevételt jelent a szektornak - mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke.

Szakértők szerint a bruttó hazai össztermék három százaléka származik turizmusból, de a World Travel & Tourism Council tíz százalékra becsüli az arányt. Az utóbbi években Magyarországot a vártnál jóval kevesebb külföldi látogatta, reméljük az új légitársaságok katalizátorai lesznek a turisztikai ipar fellendülésének - mondta Székely György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Turisztikai Hivatalának vezetője.

Adót fizetnek

A fapados légitársaságok adót fizetnek, magyar embereket alkalmaznak és pénzt hoznak az idegenforgalomnak is, így mindenképpen a gazdaság előnyére válnak - hangsúlyozta Borsos György, a SkyEurope magyarországi projektmenedzsere. A tradicionális légitársaságok jellegükből adódóan nem tudnak olyan alacsony áron jegyet árulni, mint az alacsony költséggel dolgozók.

A Malév Rt. még nem volt ilyen kemény versenyhelyzetben, de új termékekkel, kedvező áru akciókkal helyt áll majd - mondta Gödény Gábor, a cég kereskedelmi és üzletfejlesztési igazgatója.