Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Fapados számlák kezdő vállalkozásoknak

2007.03.28. 07:50
A legkisebbeknek szánt számlacsomagoknál esetenként már néhány száz forintos havi díjjal is megelégszenek a bankok. De nem árt körülnézni.

Egyre komolyabb harc kezd kialakulni a céges paletta legalsó szegmensében mozgó mikrovállalkozásokért: a legkisebbeknek szánt számlacsomagoknál esetenként már néhány száz forintos havi díjjal is megelégszenek a bankok. Az érintett vállalkozásoknak ugyanakkor érdemes alaposan körbenézniük a piacon: az egyes ajánlatok ugyanis a számlaforgalomtól és az igényelt szolgáltatások mennyiségétől függően jelentősen eltérhetnek egymástól.

Ennek megfelelően a bankváltáson gondolkodó vagy indulóként magának szolgáltatót kereső vállalkozásnak nem árt viszonylag pontosan tisztában lenni azzal, hogy átutalásait és egyéb műveleteit havonta milyen összegben, milyen csatornákon és milyen gyakorisággal végzi majd. A CIB Bank most jelent meg a piacon Bázis névre keresztelt termékével. A számlát már 5000 forint elhelyezésével meg lehet nyitni, és a havi 299 forintos számlavezetési díj magában foglalja a CIB Internetbank használatát is. Az új konstrukció bevezetési időszakában a hitelintézet elengedi a 2000 forintos számlanyitási díjat. A számla forinton kívül euróban, dollárban, svájci frankban és angol fontban is nyitható.

A K&H Start számlacsomagjának érdekessége, hogy az internetes utalásoknál havonta az első öt tranzakció ingyenes, és az ügyfél havonta egyszer ingyen használhat ATM-et is. A Budapest Bank e-csomagjánál az első hat hónapban számlavezetési díjjal sem kell kalkulálni. Az MKB Bank Mikro csomagjánál havonta hat tranzakciót, az igénybe vett csatornától függetlenül, kedvezményes tarifáért bonyolíthat le az ügyfél, viszont a hetedik utalást már a normál díjszabás mellett kell bonyolítania.

Az OTP Bank szó szerint az induló, illetve pályafutásuk kezdetén járó vállalkozásoknak szánta szintén Mikro nevű csomagját: január óta kétéves vállalkozói múltig nem egészen havi ezer forintért vehető igénybe a termék, ellenkező esetben viszont ehhez képest csaknem háromszoros a díj. Az UniCredit Bank Első számlacsomagja – amely öt ingyenes, bankon kívüli forintutalást is tartalmaz – szintén kifejezetten a kezdőknek ajánlott: a konstrukció ugyanis csak akkor igényelhető, ha az indulástól a számla nyitásáig kevesebb mint egy év telt el. A kondíciók a nyitástól számított két évig érvényesek.