Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Lemondott a Dunaferr elnöke

2002.05.03. 16:45
Lemondott a Dunaferr elnöki posztjáról és igazgatósági tagságáról Faragó Csaba, az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója. Faragó a Fidesz egyik bizalmi kádere, aki kulcsszerepet játszott az előző kormányzati cikluson átívelő Dunaferr-ügyben, amely során az óriáscég vezetését lecserélték, vagyonkezelőjét elmozdították, majd módosították a dolomit- és mészkőszállítási szerződéseket Orbán miniszterelnök apja javára.
Már kinevezése előtt vitát kavart a most leköszönt privatizátor, mivel az Országgyűlés őt jelöltként meghallgató költségvetési bizottságának szakmai életrajz helyett egy kurta listát adott le képzettségéről és nyelvtudásáról. Ezután kiderült, hogy a jelölt - aki a Fidesz kormányra jutása után lett vezérigazgató-helyettes az ÁPV Rt.-nél - korábban "titkosszolgálatis" volt, a HVG információja szerint konkrétan 8 hónapig a polgári titkosszolgálatoknál dolgozott a rendszerváltás idején.

Gansperger után

Pikáns helyzet volt, hogy Faragó azt a Gansperger Gyulát követte az ÁPV Rt. élén, aki a Fidesz egyik legfontosabb gazdasági háttérembere volt a választásokig és aki Simicska Lajossal gyakran üzlettársként számos pártközeli cégben viselt pozíciót, ezen felül egyes időszakokban ő intézte a párt könyvelését is.

Vörösök a vasgyárban

Tudható volt, hogy az Orbán-kormány keményen le akar csapni a Dunaferr vagyonkezelését szinte teljhatalmú úrként végző, a szocialistákhoz közel álló nagyvállalati menedzserekből verbuválódott Acél XXI. Kft-re. A párt többek között azzal gyanúsította a cégvezetőket, hogy a vagyonkezelés során a saját érdekkörükbe tarozó cégekkel kötöttek szerződéseket a Dunaferr nevében, illetve nehezményezte, hogy javadalmazást kapnak a cég alkalmazottaiként és vagyonkezelőként is.

A régi gárda - bár korábban milliárdos perrel fenyegetőzött - végül bánatpénz nélkül visszavonult, pedig korábban váltig állították, hogy egészen nyilvánvalóan jogosultak a vagyonkezelési sikerdíj ki nem fizetett szeletére.

Faragó beszáll

A szívósan védekező Acél XXI.-et nehéz volt legyűrni (a drasztikus fellépést nehezítette, hogy gyakorlatilag egész Dunaújváros a cégből él, amely a kérdéses időszakban nyereségesen működött és átlag feletti béreket fizetett) így az ÁPV Rt. csak 2001 februárjában tudta átvenni a hatalmat, Faragó ekkor lett elnök és igazgatósági tag.

A bizalmi ember érkezése után került pozícióba a cégcsoportnál egy szolnoki gyökerű vállalkozói csoport, amelynek felemelkedése összekapcsolódott a Fidesz megerősödésével. Faragó irányítása alatt folyt a dolomit- és mészkőszállítási szerződések módosítása, melynek nyomán végül egyedül Orbán miniszterelnök apja szállít követ az Acélműnek. Bár a sztori nehezen követhető volt és a számtalan újságcikk ellenére sem derült ki világosan, mi volt az igazság a dolomit körül, a kormányzat nehezen tagadhatta, hogy az állami tulajdonos lépései a miniszterelnök apjának kedveztek.

Faragó lemondása a fentiek miatt nem meglepő, az új kormány őt feltehetőleg az elsők között fogja leváltani.

Váratlan fordulat
A Dunaferr igazgatósági tagjainak nagy részét is meglepte Faragó lemondása - írja friss cikkében az Acélmű ügyeiben általában jól informált Dunaújváros Online (DO). A helyi hírmagazin szerint a bejelentés pánikot váltott ki a társaság menedzsmentjében. A DO egyik informátora így nyilatkozott: "menekül a kapitány, és ez nem jó jel". A cikk utal arra, hogy egy tegnap közzétett hír szerint az első negyedévben 2,6 milliárd forintos vesztesége volt a vállalatcsoportnak. A lemondás ténye egyébként az érintett távoléétében derült ki, a téma eredetileg nem szerepelt az igazgatósági ülés napirendjén.