Natália
1 °C
7 °C

Lemondott a Dunaferr elnöke

2002.05.03. 16:45
Lemondott a Dunaferr elnöki posztjáról és igazgatósági tagságáról Faragó Csaba, az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója. Faragó a Fidesz egyik bizalmi kádere, aki kulcsszerepet játszott az előző kormányzati cikluson átívelő Dunaferr-ügyben, amely során az óriáscég vezetését lecserélték, vagyonkezelőjét elmozdították, majd módosították a dolomit- és mészkőszállítási szerződéseket Orbán miniszterelnök apja javára.
Már kinevezése előtt vitát kavart a most leköszönt privatizátor, mivel az Országgyűlés őt jelöltként meghallgató költségvetési bizottságának szakmai életrajz helyett egy kurta listát adott le képzettségéről és nyelvtudásáról. Ezután kiderült, hogy a jelölt - aki a Fidesz kormányra jutása után lett vezérigazgató-helyettes az ÁPV Rt.-nél - korábban "titkosszolgálatis" volt, a HVG információja szerint konkrétan 8 hónapig a polgári titkosszolgálatoknál dolgozott a rendszerváltás idején.

Gansperger után

Pikáns helyzet volt, hogy Faragó azt a Gansperger Gyulát követte az ÁPV Rt. élén, aki a Fidesz egyik legfontosabb gazdasági háttérembere volt a választásokig és aki Simicska Lajossal gyakran üzlettársként számos pártközeli cégben viselt pozíciót, ezen felül egyes időszakokban ő intézte a párt könyvelését is.

Vörösök a vasgyárban

Tudható volt, hogy az Orbán-kormány keményen le akar csapni a Dunaferr vagyonkezelését szinte teljhatalmú úrként végző, a szocialistákhoz közel álló nagyvállalati menedzserekből verbuválódott Acél XXI. Kft-re. A párt többek között azzal gyanúsította a cégvezetőket, hogy a vagyonkezelés során a saját érdekkörükbe tarozó cégekkel kötöttek szerződéseket a Dunaferr nevében, illetve nehezményezte, hogy javadalmazást kapnak a cég alkalmazottaiként és vagyonkezelőként is.

A régi gárda - bár korábban milliárdos perrel fenyegetőzött - végül bánatpénz nélkül visszavonult, pedig korábban váltig állították, hogy egészen nyilvánvalóan jogosultak a vagyonkezelési sikerdíj ki nem fizetett szeletére.

Faragó beszáll

A szívósan védekező Acél XXI.-et nehéz volt legyűrni (a drasztikus fellépést nehezítette, hogy gyakorlatilag egész Dunaújváros a cégből él, amely a kérdéses időszakban nyereségesen működött és átlag feletti béreket fizetett) így az ÁPV Rt. csak 2001 februárjában tudta átvenni a hatalmat, Faragó ekkor lett elnök és igazgatósági tag.

A bizalmi ember érkezése után került pozícióba a cégcsoportnál egy szolnoki gyökerű vállalkozói csoport, amelynek felemelkedése összekapcsolódott a Fidesz megerősödésével. Faragó irányítása alatt folyt a dolomit- és mészkőszállítási szerződések módosítása, melynek nyomán végül egyedül Orbán miniszterelnök apja szállít követ az Acélműnek. Bár a sztori nehezen követhető volt és a számtalan újságcikk ellenére sem derült ki világosan, mi volt az igazság a dolomit körül, a kormányzat nehezen tagadhatta, hogy az állami tulajdonos lépései a miniszterelnök apjának kedveztek.

Faragó lemondása a fentiek miatt nem meglepő, az új kormány őt feltehetőleg az elsők között fogja leváltani.

Váratlan fordulat
A Dunaferr igazgatósági tagjainak nagy részét is meglepte Faragó lemondása - írja friss cikkében az Acélmű ügyeiben általában jól informált Dunaújváros Online (DO). A helyi hírmagazin szerint a bejelentés pánikot váltott ki a társaság menedzsmentjében. A DO egyik informátora így nyilatkozott: "menekül a kapitány, és ez nem jó jel". A cikk utal arra, hogy egy tegnap közzétett hír szerint az első negyedévben 2,6 milliárd forintos vesztesége volt a vállalatcsoportnak. A lemondás ténye egyébként az érintett távoléétében derült ki, a téma eredetileg nem szerepelt az igazgatósági ülés napirendjén.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?