Emma
-2 °C
6 °C

Lekerültünk a megfigyeltek listájáról is

2003.06.24. 08:40
A párizsi székhelyű Pénzmosással Foglalkozó Pénzügyi Akciócsoport (FATF) levette Magyarországot a pénzmosás szempontjából "megfigyelt" országok listájáról is - tette közzé a pénzügyi felügyelet (PSZÁF).
Tavaly júniusban vették ki hazánkat a pénzmosással gyanúsítható államok tényleges feketelistájáról, amelyre 2001-ben kerültünk fel. A mostani lépés eredményeként a továbbiakban Magyarországot semmilyen formában nem különböztetik meg a pénzmosás szempontjából tökéletesen megbízható államoktól.

Jelentős fejlődés

Az FATF-jelentés indoklásában kiemelte a magyar pénzmosás elleni politika jelentős fejlődését, s kedvezőnek nevezi az e tárgyban hozott törvény kiterjesztését a nem pénzügyi szakmákra (többek között az ingatlanforgalmazókra, adótanácsadókra, legutóbb pedig az ügyvédekre és közjegyzőkre).

Kilencven százalékot nevesítettek

A jelentés elismerően írt arról: a tavaly januári 450 milliárd forintnyi hazai névtelen betétállomány bő 90 százalékát, 403 milliárd forintot már nevesítettek 2003 februárjáig. Az FATF különleges ellenőrzése alatt álló mintegy 10 ország közül Magyarország mellett most csak egy másik állam tudott kikerülni a "megfigyeltek" sorából.