Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Magyar hatósági önkényre panaszkodnak német cégek

2005.02.28. 12:59
A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint panaszkodnak a német beruházók Magyarországon.
A német cégek jól érzik ugyan magukat Magyaroszágn,de gyakran panaszkodnak hatósági önkényre - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A FAZ szerint az Európai Unióba való belépés előtt bosszúságot okozott a vámhatóság, most a vállalatok az áfa körüli vizsgálódások miatt vannak felháborodva, ezeknek a vizsgálatoknak a tartama az EU-csatlakozás után jelentősen megnőtt. Egyedül a ZF autóalkatrész beszállítónál januárban állítólag 170 órát tartott a vizsgálat. A kormány a visszatérítést esetenként öt hónappal eltolta, hogy megszépítse az államháztartási adatokat. Kisebb vállalatoknál emiatt likviditási problémák merültek fel.

Káosz uralkodik a mezőgazdasági támogatások kifizetésénél is. A potenciális beruházókat nem különösebben bátorítják a dialízis üzletbe beszállt német egészségügyi konszernek panaszai. A vállalatokat szerződés kötelezi a páciensek ellátására. A páciensek növekvő száma ellenére a kormány nem tartja magát a szerződéses árszabályozáshoz, hanem megpróbálja lenyomni az árakat - olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban.