Valér
2 °C
8 °C

Lecserélhetők a fb-k

2006.01.27. 08:48
Jelentősen átalakulhatnak a tőzsdei társaságoknál a felelősségi viszonyok a második félévben az új Gazdasági társaságokról szóló törvénynek (Gt.) megfelelően.

A június 1-jén hatályba lépő jogszabály ugyanis lehetővé teszi ezen nyílt részvénytársaságok számára, hogy az angolszász modellhez igazodva egységes vállalatirányítást hozzanak létre, vagyis megszüntessék a felügyelőbizottságot, s a vállalatvezetői felelősség teljes egészét az igazgatótanácshoz rendeljék.

A tőzsdei kibocsátók közül több már most is rendelkezik auditbizottsággal (pl. Mol, BorsodChem, Linamar), míg mások még nem is hallottak ilyenről. A meglévő auditbizottságok ugyanakkor nagy valószínűséggel nem mindenhol felelnek meg a függetlenséggel kapcsolatos új törvényi előírásoknak, mivel egyes társaságoknál igazgatósági tagok alkotják őket.

Az egységes modell egyszerűbb és jóval egyértelműbb, átláthatóbb rendszert teremtene, ami többek között a részvényesek érdekeit szolgálja - mondta egy tegnapi háttérbeszélgetésen Palotás Tamás, a Deloitte kockázatkezelési ügyekkel foglalkozó menedzsere. Ennek ellenére a szakértő nem tartja valószínűnek, hogy 2006-ban sokan élnének a lehetőséggel, ami részben egyéni érdekekkel, másrészt az új rendszer ismeretlensége miatti tartózkodással magyarázható. Palotás ugyanakkor hozzátette, hogy a régi Gt. szerint jelenleg létező kettős vállalatvezetési struktúrában számos esetben nem lehet megállapítani egy-egy hiba, illetve jogszabálysértés esetén, hogy az kinek a felelőssége: az ellenőrzési jog ugyan a felügyelőbizottságé, de az igazgatóság tagjait is felelősség terheli egy-egy társaság jogszerű és megfelelő működéséért. Míg az fb-k megszüntetése opcionális, addig minden nyílt részvénytársaságnak kötelezően létre kell hoznia még 2006 során egy-egy auditbizottságot.

Ez a jogszabály szerint bővebb hatáskörrel rendelkezhet, mint a jelenlegi fb-k, és azok eddigi funkcióját - vagyis a vállalatvezetés ellenőrzését és az éves pénzügyi jelentés valóságtartalmának igazolását - mindenképpen át kell venniük. A 2006-os mérlegszámokat tehát már az új feltételek alapján felálló auditbizottságoknak kell ellenőrizniük, majd elfogadásra ajánlaniuk a közgyűlésen. Ezenkívül azonban bármely más feladattal is elláthatók - leginkább a nemzetközi példák alapján - az új testületek. Az auditbizottságokat legalább három független szakértő részvételével lehet létrehozni, a kötelező függetlenség szempontjából tehát eleve eltér az fb-től az összetétel szabályozása. Palotás szerint elengedhetetlen, hogy pénzügyi szakértők kerüljenek a szóban forgó pozícióba. Az új testületek működési szabályainak kialakítása pedig új üzleti lehetőséget jelenthet a tanácsadói piacon. A szakértő megjegyezte, hogy már tud olyan társaságról, amely létrehozott az új Gt. alapján működő auditbizottságot, azt azonban még sehonnan sem hallotta, hogy megszüntetnék az fb-t.