258-ig csökkent az euró ára

2007.08.17. 17:07
Hátrányából dolgozott le valamennyit a tõzsde, a forint pedig erõsödéssel zárta a napot, miután ellõre nem bejelentett mai ülésén az USA-ban a jegybank szerepét betöltõ Fed kormányzói úgy döntöttek, hogy fél százalékponttal, 5,75 százalékra csökkentik a diszkontrátát. Ez az a ráta, amely a kamatfolyosó felsõ szélét jelenti, és amelyen a bankok a Fed régiós intézményeitõl hitelt kaphatnak. A lépés agresszívnek mondható, de az utóbbi napok pénz- és tõkepiaci fejleményei alapján egyre több befektetõ erre is számított. A lépésre

Lényeges, hogy a Fed irányadó kamata, amelyen a hitelintézetek egymás között nyújtanak egynapos hiteleket egymásnak, továbbra is 5,25 százalékon maradt. Így tehát nem a hagyományos értelemben vett kamatcsökkentésrõl beszélhetünk, de monetáris enyhítésrõl, a pénzpiacok likviditási problémáinak enyhítésérõl igen. A Fed Kormányzótanácsa "szükség esetén" további intézkedéseket is kilátásba helyezett. A hírre erõteljes pozitív irányú részvény-, kötvény- és devizapiaci mozgások indultak el a fejlett és a feltörekvõ piacokon.

A Fed 7 fõbõl álló Kormányzótanácsa döntését azzal indokolta, hogy ezzel igyekszik elõsegíteni a pénz- és tõkepiacok normális mûködését. A Fed 12 fõbõl álló Nyíltpiaci Bizottsága (amely a Fed Funds rate célértékérõl dönthet) szintén kiadott egy közleményt, amelyben elismerte, hogy a piaci turbulenciának érezhetõ makrogazdasági következményei is lehetnek.

A részvénypiacok azonnal intenzív emelkedésbe kapcsoltak a hírre, a Dow Futures a korábbi 100 pont feletti mínuszból azonnal 200 pontos pluszba ugrott. A német DAX szintén nagyot ugrott és több mint 2 százalékos pluszban tartózkodott fél hráom után. A BUX-nal ez nem sikerült: bár a döntés nyomán a pesti tõzsdeindex is felfelé indult, a lendület zárás elõtt megtorpant, és végül 1,3 százalékos minusz lett a vége. Az OTP 0,5, a Mol 1,5, a Richter 2, a Magyar Telekom 3 százalékos mínuszban zárta a napot, de az Egis már emelkedni tudott, 2,8 százalékot.

A forint is meredek erõsödésnek indult: az európai idõ szerint kettõkor tett bejelentéskor az euró ára még 261 körül mozgott, néhány óra alatt azonban 258-ig esett vissza.