Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A tõzsde esett, a forint erõsödött

2008.09.18. 17:31
A délelõtt gyengén indult a forintnak, néhány óra leforgása alatt háromhavi mélypontra jutott az árfolyam, majdnem 246 forintba került az euró. Míg a forintnak sikerült délután felkapaszkodnia (estére 242 alá esett az euró ára), a tõzsde 2,4 százalékos eséssel zárt.

Egy délután kibontakozott erõsödés végül nemcsak megmentette a forintot, de azt eredményezte, hogy napon belül a délelõtti komoly gyengülés ellenére erõsödött a magyar pénz. Dél után nem sokkal már 246 forint/euró közelébe kúszott az árfolyam, és a nagy volatilitás miatt is lehet arra számítani, hogy a következõ napokban gyengébb is lehet a forint. Ugyanakkor délután egy gyors forint rõsödéssel az euró ára 242-ig, kicsit az alá süllyedt.

A tõzsde nem tért így magához: a BUX 2,4 százalékos, 425 pontos minuszban, 17 464 ponton zárt. A Mol 5,5, az OTP viszont csak 0,6 százalékot esett.

Szakértõk szerint a részvényárfolyamok még tovább eshetnek a magyar tõzsdén, elsõsorban azért, mert a befektetõi bizalom csökkenése miatt nincsenek vevõk a piacon, a hitelpiaci válság azonban nincs közvetlen hatással a tõzsdei cégekre, a vállalatokat jobban sújtja a lassuló világgazdaság. Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzõje az MTI-nek azt mondta: a tõzsdei vállalatokra nincs közvetlen hatással a hitelpiaci válság jelenlegi újabb hulláma, a cégeket inkább a világgazdasági lassulás "nyomasztja". Az elemzõ a tavaly május-júniusi pénzpiaci pánikhoz hasonlította a mostani eseményeket. A központi bankok ugyanúgy, mint akkor, most is pénzkihelyezéssel próbálják pótolni a likviditást, és nyugtatni a piacokat. Ennek nyomán a pániknak ez a fázisa el fog múlni. A tõzsdei lejtmenet azonban tovább folytatódik, és számítani lehet arra, hogy alacsonyabb szinteket fognak elérni a részvényindexek, de ennek fõleg gazdasági okai vannak - vélekedett Blahó Levente.

A magyar tõzsdével kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyar börze azért is van kellemetlen helyzetben, mert a két legnagyobb forgalmat generáló papír, az OTP és a Mol közül az egyik feltörekvõ pénzpiaci papír, és ebbõl kifolyólag nagy nyomás alatt van. Kifejtette: a mostani pénzpiaci válság fõleg az amerikai és a nyugati térséget érinti, és bár globális világban élünk, ezért ránk is hatással van, de Magyarországon egyelõre nem tapasztalhatóak, és véleménye szerint nem is lesznek tapasztalhatóak hatalmas kamat megugrások. Utalt arra, hogy a nyugati piacokon a rövid, egynapos, egyhetes hitelek kamata ugrott meg hirtelen. A magyar vállalatok többsége azonban nem ilyen azonnali hitelbõl él, hanem viszonylag hosszabb távú hiteleik vannak, és azok kamatait a válság nem fogja egyik napról a másikra változtatni - mondta. Hosszabb távon esetleg számolni lehet azzal, hogy egy beruházáshoz nehéz lesz hitelhez jutni, de a jelenlegi gazdasági környezetben a vállalkozások a megélhetésen gondolkodnak, nem pedig a fejlõdésen - jegyezte meg Blahó Levente.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!