Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Elmegy a külföldi tőke, vagy nem?

2006.07.18. 12:05
A Financial Times szerint Magyarország a régióbeli trenddel megy szembe, ha növeli a társasági adót. A Hankook és a Siemens vezére nem bánja, hogy átmenetileg többet kell fizetni, bíznak a reformok hatásában.
Magyarország az elfogadott adóemelésekkel szembe megy a régióbeli trenddel; ez nem tesz jót a külföldi tőkebefektetésekért folyó erős európai versenyhelyzetben - írta ma a Financial Times brit lap.

Tavaly 5,4 milliárd eurót tett ki Magyarországon a közvetlen külföldi tőkebefektetés (FDI), ennél több a térségben csak Lengyelországben volt: 6,2 milliárd. De a verseny egyre erősödik Közép- és Kelet-Európában. Romániába tavaly 5 milliárd euró FDI érkezett, Csehországba 2,6 milliárd. A szlovák reformok - köztük az alacsony, 19 százalékos társasági adó bevezetése - következtében az FT szerint az állam a szomszédai erős riválisa lett. Lengyelország, Csehország és Ausztria is csökkentették a társasági adót.

Vannak, akik pesszimisták

Magyarország így a régióbeli trenddel fordult szembe, ha megemeli a társasági adót, annak reményében, hogy csökkentse az államháztartási hiányát. Sok elemző jónak látja, hogy Gyurcsány Ferenc szembeszáll a fiskális fegyelmezetlenséggel, de vállalati vezetők attól tartanak, hogy az új adók miatt a nemzetközi vállalatok elhagyják Magyarországot.

A régióban adóverseny van, és mi most az árral szemben úszunk, mondta Les Nemethy, az amerikai-magyar kereskedelmi kamara elnöke. Derk Wolfer, a német-magyar kereskedelmi és iparkamara elnöke nem lát hirtelen tőkekivonulást Magyarországról, de szerinte az biztos, hogy az adóemeléseknek lesz hatása a potenciális befektetőkre.

És vannak, akik optimisták

Mások szerint a befektetések hosszútávú kilátása így is erős maradt. Cho Choung Hwan, a Hankook elnök-vezérigazgatója nem sajnálja, hogy Magyarországot választotta a régióból: hosszú távban gondolkodunk, és nem hisszük, hogy az adóemelés folytatódik, ha pedig a megszorítások elérik a céljukat, és lecsökken a deficit, az jót tesz az egész gazdaságnak.

Gabor Beke-Martos, a Siemens igazgatója szerint a hosszútávú befektetők számára nem az adóemelés a kulcskérdés, hanem az, hogy a kormány végrehajtja-e a tervezett reformokat. Nem jó, ha a befektetők csak az adókra gondolnak, hiszen az világos, hogy a kormány meg akarja erősíteni és fejleszteni akartja az ország versenyképességét, mondta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!