Magdolna
18 °C
27 °C

Amerika lépett, a BUX nagyot ugrott

2008.03.11. 15:19
Az Egyesült Államok jegybankja a világ pénz- és tőkepiacain uralkodó rossz hangulat, a kockázatkerülés megtörése érdekében ma újabb összehangolt akciót jelentett be.

Kitörő lelkesedéssel fogadták világszerte a befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb komoly, összehangolt akcióját. Az elmúlt hetekben, de különösen a mögöttünk hagyott néhány napban érezhetően megcsappant kockázati étvágy úgy is jelentősen emelkedett, hogy a Fed nem kamatcsökkentésről döntött (jövő kedden lesz a következő, előre meghirdetett Fed kamatdöntő ülés), hanem "csak" összehangolt likviditásfokozó intézkedést tett, illetve jelentett be.

A tőzsdéken jelentős árfolyamemelkedést okozott a nem sokkal ezelőtti bejelentés, a részvényindexek elszálltak, a devizapiacon a dollár rövid idő alatt teljesen ledolgozta napközbeni hanyatlását az euróval szemben.

Kiderült az ég Budapesten - legalábbis egyelőre

Az optimizmus átterjedt a Budapesti Értéktőzsdére is, a BUX délután 2-ig a tegnapi zárószintje körül ingadozott kis sávban, aztán a bejelentés után szinte varázscsapásra csaknem 3 százalékos pluszba tornázták fel az indexet.

A forint a reggeli nyitástól fokozatosan 2 egységet erősödött az euróval szemben, aztán a Fed-bejelentést követően hirtelen újabb 2 egységet erősödött és benézett a 260 forint/eurós szint alá is. Azóta picit visszakorrigált az árfolyam, jelenleg 261 forintot ér 1 euró a bankközi piacon.

De mit is csinált pontosan a Fed?

A Fed tehát újabb jelentős mértékű likviditásfokozó lépéssorozatot tervét hozta nyilvánosságra. A jegybank március 27-től kezdve hetente 200 milliárd dollár összegig állampapír kölcsönzést biztosít az elsődleges állampapírforgalmazói körnek.

Két lényeges változás van a bejelentésben az eddigi akciókhoz képest. Egyrészt, a legfontosabb momentum, hogy mostantól elfogadják a lakáscélú ingatlanokra kibocsátott jelzáloghitel-fedezetű értékpapírokat is fedezetként a Fed-től kapott állampapírokért. Mostantól tehát ezen, lényegében befagyott piac is újraéledhet, az értékpapírok forgalomképessé válnak. Másrészt pedig, az állampapír kölcsönzési futamidő 1 napról 28 naposra bővül. Az intézkedés része még, hogy újraéled az Európai Központi Bankkal és a svájci jegybankkal közös megállapodás, amely többlet dollárlikviditás elérhetőségét célozza az európai kontinensen.

A piaci szereplők egy része a Fed-től már tegnapra kamatcsökkentés bejelentését várta a piaci folyamatokra való tekintettel, azonban a jegybank szerepét betöltő intézmény nem csökkentett. A lépéskényszer azonban továbbra is megmaradt, hiszen a piac 75 bázispontos kamatcsökkentést árazott a jövő hét keddi Fed kamatdöntést illetően.