Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Negyedéves raporton a miniszterek

2006.07.06. 08:34
Az államháztartási törvény módosításával szigorítaná a kormány a költségvetési gazdálkodást. A minisztereknek negyedévente kellene beszámolniuk a tárca gazdálkodásáról, hogy megelőzzék a túlköltekezést. Az elemzők szerint jó az ötlet, a Fidesz inkább megfizettetné a pénzügyi keretet túllépő minisztereket.

A parlament előtt van az államháztartási törvényt is módosító törvényjavaslat, amelynek két passzusa a negyedévente esedékes miniszteri beszámolók életre hívásával igyekszik elejét venni a tárcák túlköltekezésének. Ezt első ránézésre jó irányba tett lépésnek értékelik az elemzők, azonban azt is hangsúlyozzák: az intézkedés hasznát az dönti el, hogy megtöltik-e valódi tartalommal.

Kérdés, nyilvános lesz-e

A törvényjavaslat szerint egyrészt a minisztereknek háromhavonta jelentést kellene benyújtaniuk a kormánynak arról, hogy a hatáskörükbe tartozó fejezetek bevételei és kiadásai hogyan alakultak, és mi várható az év hátralevő részében. A kabinet pedig csak akkor engedélyezhetné az adott évi költségvetési törvény benyújtásakor általa kiválasztott előirányzatok felhasználását, ha a jelentés meggyőzi arról, hogy erre van lehetőség, a pénzköltés miatt nem fog elszaladni a büdzsé hiánya.

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy eddig – ilyen szabály nem lévén – minden kontroll nélkül történt a kiadási oldal jóváhagyása, a költés engedélyezése – szögezi le Duronelly Péter. A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója hozzáteszi: jól hangzik ugyan a tervezett szabály meghonosítása, ám kevés derül ki a néhány soros javaslatból, így például nem látszik, hogy a beszámolók – akár egy kormányzati honlapra feltéve – nyilvánosak-e. Egy ilyen lépés segíthetne az utóbbi évekre nem jellemző fiskális fegyelem megteremtésében.

Javítani kell a hitelességen

Hasonlóképpen vélekedik Barcza György, az ING Bank vezető elemzője is, aki szerint egy lehetőségként, jó irányba tett lépésként értékelhető a tervezett rendelkezés, ám túlértékelni sem szabad a jelentőségét: a negyedéves monitoring kapcsán a kormányzat a mostaninál korábban kaphat képet az államháztartási folyamatok alakulásáról, így az esetleges év közbeni beavatkozás is hatásosabb lehet. A gazdaságpolitika hitelessége ugyanis gyakorlatilag nulla, ezért bármely intézkedést akkor „hisz el” a piac, ha látja annak eredményét – emeli ki.

Mint ismert, a Fidesz más ösztönzőket kíván létrehozni a felelős költségvetési gazdálkodás megteremtése érdekében. Az Országgyűlésnek beterjesztett javaslata szerint a minisztereknek a hiánycél túllépésének esetében, annak mértékétől függően 1–6 havi illetményüket kellene befizetniük az államkasszába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!