Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Újabb cégek kerülnek a feketelistára

2006.03.21. 09:12
A héten újabb cégekkel bővül a Fekete könyv, amelyben a Liga Szakszervezet tünteti fel a renitens munkaadókat. A vállalatoknak nincs kifogásuk vétségeik nyilvánosságra hozatala ellen, ám csak olyan feketelistát tartanak etikusnak, ahol súlyozottak a foglalkoztatói bűnök, és tisztázottak a listára való fel- és lekerülés szabályai. Eddig több cég valótlan bűnökkel jelent meg az érdekképviselet honlapján.
Álláshelyeket veszélyeztethet a Liga Szakszervezet a Fekete könyvvel, amelyben azok a foglalkoztatók szerepelnek, amelyek valamilyen jogsértést követtek el dolgozóikkal szemben - fogalmazott Jámbor Zoltán, a szombathelyi Delphi Hungary Kft. HR-igazgatója. A cég csak rövid ideig szerepelt a listán azzal a váddal, hogy jogellenesen rendkívüli felmondással bocsátott el egy szakszervezeti tisztségviselőt.

Panaszkodtak a cégek

Amikor a Delphi Hungary Kft. kifogással élt a Ligánál, elismerték a tévedést, és a vállalat lekerült a listáról. A társaságtól megtudtuk: méltányolták is a Liga gyors korrekcióját. Jámbor Zoltán szerint vevőik minősítésén múlik, hogy az üzem mennyi üzleti megrendelést nyerhet el, a rossz hírverés viszont megrendítheti a bizalmat, ez pedig a megrendelések elmaradásához, így munkahelyek megszűnéséhez vezethet.

Nem ez volt a Liga egyetlen tévedése, a szintén szombathelyi Villszöv Rt. vétségeit is felnagyították. Három szakszervezeti tisztségviselő jogellenes rendkívüli felmondásáért tette felelőssé a céget a Liga, holott a bíróság mindössze egyetlen esetben marasztalta el a Villszövöt. Tóth Tibor, a cég elnök-igazgatója azt érti a legkevésbé, miként lehet, hogy "mondvacsinált" és régi ügyekkel kerülnek fel a listára a munkaadók, az ő szabálysértésük például 2002-re nyúlik viszsza. A nyilvánosság védelme fontos, de vajon örökre rajta maradunk a listán? - tette fel a kérdést Tóth Tibor.

Az Aeroplex is panasszal élt lapunknál, miszerint szintén tévesen szerepel a Fekete könyvben, hogy három esetben jogellenes rendkívüli felmondással bocsátotta el a cég a dolgozóit, holott rendes felmondással tette ezt, a bíróság mindössze formai okok miatt találta vétkesnek a társaságot. Orbán László humánpolitikai igazgató elmondta, több alkalommal csoportos létszámcsökkentést hajtottak végre, és 200 munkatárs elbocsátása során esett meg az említett három formai hiba.

Hatból csak három

Bár a Liga a Fekete könyvben ezt a pontatlanságot is korrigálta, furcsa, hogy a listán szereplő hat cégből egy teljesen vétlenül került fel, kettő pedig kisebb vétségért, mint az a szakszervezet honlapján szerepelt. Blazsevácz Péter, a Philips Magyarország Kft. kommunikációs vezetője elmondta: egyik üzemükben sem gátolják a szakszervezet és az üzemi tanács működését, ám azt elismerte, jelenleg valóban jogi útra terelt munkaügyi vita folyik az egyik szakszervezeti tisztségviselő és a cég között, ez azonban nem indokolná a feketelistán való szereplést.

Gaskó István, a Liga elnöke közölte, a héten újabb munkaadókkal bővül a feketelista. Nemcsak azok számíthatnak a nyilvánosságra hozatalra, akik vétségét a Legfelsőbb Bíróság már elismerte, hanem azok is, akiket a bíróság első fokon elmarasztalt, illetve jogerős közigazgatási határozat (például OMMF) született ellenük. A munkaadókról megjelent pontatlanságokat kis tévedésnek minősítette Gaskó István, és hogy ilyenek ne forduljanak elő, a szakszervezet jogászai vizsgálják az újabb feketelistás ügyeket.

A megkérdezetteknek nincs kifogásuk a renitens munkaadókat listázó Fekete könyv ellen, ám egyetértettek abban, hogy csak precíz és korrekt listát szabad nyilvánosságra hozni, ahol tisztázottak a fel- és a lekerülési kritériumok is. Ha mindez nincs pontosan megfogalmazva, a lista visszaélésekre adhat lehetőséget, a Fekete könyv a jelenlegi formájában jogi aggályokat vet fel - fogalmazott Kövesdi Zoltán ügyvéd. Hozzátette: az etikus az lenne, ha jogszabály adna keretet a feketelista működésének.

A megkérdezett cégvezetők mindegyike úgy véli, feltétlenül súlyozni kell a szabálysértések között; az egyetlen munkavállalóra kiterjedő, egyszeri vétség nem lehet azonos súlyú a sok dolgozót érintő, több alkalommal vagy netán szándékosan elkövetett mulasztással. Ha a szakszervezet nem súlyoz, előbb-utóbb mindenki bekerül a könyvbe - húzták alá többen. A listán jelenleg egyetlen olyan vállalat szerepel, amelyet a munkavállalók százainak megkárosítása miatt tett közzé a Liga.

A Magyar Suzuki Rt. - a HR-vezetőt telefonon több napja nem tudtuk elérni - restanciái között például az szerepel, hogy a cég a szabálytalan ciklusokban megvalósuló termelés során a törvényesnél egy nappal kevesebb, havi hét nap szabadnapot adott ki, 2111 főt megkárosítva. A Nitrogénművek Rt. négy üzemitanács-tag jogellenes rendkívüli felmondása miatt van fenn a listán. Míg a Suzuki jogsértései ellen a miniszterelnök "tüntetett" nemrég, és nem vett részt a vállalat ünnepségén, addig a Nitrogénművek elbocsátottjai mellett Csizmár Gábor munkaügyi miniszter állt ki tavaly.