Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A foglalkoztatottak 13 százaléka nem adózik

2004.05.27. 10:14
Nem adózik munkajövedelme után a foglalkoztatottak 13 százaléka, ez legalább hétszázezer embert jelent - írja egy felmérésre hivatkozva a Magyar Hírlap. Szakemberek szerint ez rontja a szociális ellátórendszerek finanszírozási feltételeit, illetve nehezebb lehet a közterheket is mérsékelni.
Egy frissen elkészült tanulmány szerint Magyarországon hétszázezer főre tehető azoknak a száma, akik nem fizetnek adót munkajövedelmük után - írja a Magyar Hírlap. Ha a nem adózókat minimálbéren foglalkoztatnák, akkor 300-420 milliárd forint lenne az a vértömeg, melynek 60-70 százaléka folyna be adó és tb formájában.

A kieső adóbevételeknek káros következményei is vannak. A Magyar Hírlap szerint ez nehezíti például azokat a törekvéseket, melyek mérsékelnék a közterheket. Rontják az egészségügy és nyugdíjbiztosítás finanszírozási feltételeit. A feketén dolgozóknak ugyanis nem lesz nyugdíjszerző idejük, és legfeljebb szociális alapon járó nyugdíjminimumra számíthatnak. Jellemző, hogy a feketemunkásoknak nem jár munkaügyi védelem sem - írja a Magyar Hírlap.

A kormány amnesztiával próbálja megoldani a helyzetet. Büntetlenséget élveznek ugyanis azok a cégek, melyek június 30-ig bejelentik addig illegálisan foglalkoztatott munkavállalóikat. A kabinet reméli, hogy sokat segít majd a május elején életbe lépett EMMA, vagyis egységes magyar munkaügyi bázis működése.