Megbízható számla kell a lakáshitelhez

2005.01.30. 09:33
Újabb lépéssel próbálja meg az állam visszaszorítani az építőiparra jellemző feketemunkát. Ezentúl lakásépítésnél csak azok kaphatnak kedvezményes lakáshitelt, akik az APEH által megbízható cégektől hoznak számlát a költségekről. Az APEH február elsejétől várja a cégek jelentkezését a listára.
Február elsejétől lakásépítésnél csak azok kaphatnak kedvezményes hitelt, akik az APEH által megbízhatónak minősített cégektől hoznak számlát a költségek hetven százalékáról. A kormány azért döntött a kedvezményesen felvehető lakáshiteleknél a szigorítás bevezetésére, hogy ezzel is megpróbálja visszaszorítani a feketegazdaságot.

Majdnem fele fekete

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium főtanácsosa nemrég egy tanulmányt készített az építőiparban, ezen belül is a lakásépítéssel foglalkozó szakágban tapasztalható feketemunkáról. Az Indexnek eljuttatott tanulmány szerint az építőiparban a fekete és szürke gazdaságnak két, egymással szoros kapcsolatban álló területe van: a nem számlázott tevékenység, valamint a fekete (be nem jelentett) munka. Ez utóbbiba beletartozik, ha a valóságosnál lényegesen alacsonyabb hivatalos fizetéssel (mondjuk, minimálbéren történik alkalmazás, és a különbséget a dolgozó zsebbe kapja) alkalmaznak valakit.

Az épített lakások és az építőiparban dolgozók számából a tanulmány készítői arra a következtetésre jutottak, hogy a lakásszektornak 400 milliárdos árbevételre kellett volna szert tenni 2002-ben. Kutas János főtanácsos szerint ebből a bevételéből 176 milliárd forint valószínűleg számla nélkül kifizetett összeg, ami e szektor összbevételének 44 százaléka. A feketén foglalkoztatottak száma elérheti a százezer főt, ez hatvanmilliárd forintnyi bevételkiesést jelenthet az államnak, mivel utánuk senki nem fizetni be a járulékokat.

Megbízhatók listája

A február elsején életbe lépő szabályozástól azt reméli a kormány, hogy némileg visszaszorul a feketemunka aránya. Ezentúl, ha valaki kedvezményes lakáshitelt szeretne felvenni lakásépítéshez, a felmerülő költségek - építőanyag, munka - hetven százalékát számlákkal kell igazolni. Számlát pedig csak azok a cégek és vállalkozások adhatnak ki, melyek bejelentkeztek az APEH-nél, és melyeket az adóhatóság megbízhatónak minősített.

Maguknak az építőipari cégeknek kell kérni regisztrációjukat, és ezzel hozzá is járulnak ahhoz, hogy az APEH nevüket és címüket az interneten közzétegye - közölték az adóhatóságnál az Index kérdésére. A regisztráció ingyenes, csak egy nyomtatványt kell kitölteni.

Ingyenes információ

Természetesen a hitelt igénylők is megtudhatják, hogy az a cég, mellyel építtetnének, adhat-e számlát, vagyis rajta van-e a megbízhatók listáján. Az APEH-nek nyolc napon belül kell válaszolnia a kérdésre. A tájékoztatás ingyenes - nyilatkozták az adóhatóság sajtóosztályánál.

Ha valaki olyan cégtől hoz számlát, mely nincs fenn a listán, azt nem fogadja el az APEH, így bukik a kedvezményes hitel. Az adóhatóságnál folyamatosan bővül a lista, naponta frissül majd. Ezen kívül archiválják is, tehát visszakereshető lesz, hogy az adott időpontban a cég megbízhatónak számított-e.  • Bérelnék
  • Bankszámla