Friderika
13 °C
29 °C

Virágzik a munkakönyv

2008.04.25. 08:13
Komolyan veszik a hatóságok a feketegazdaság elleni fellépést - derül ki az APEH és a munkaügyi hatóság első negyedéves statisztikáiból. A hatóságok közel 4 milliárdos hátralékot tártak fel.

Mind az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), mind az APEH kiemelt figyelmet fordított az ellenőrzések során a feketén foglalkoztatott munkavállalókra az első negyedévben: az adóhivatal több mint 18 ezer vizsgálatot végzett, az OMMF pedig mintegy 11 ezret (utóbbi vizsgálati körbe a munkaügyi vizsgálatok tartoznak, a munkavédelmiek nem). Ez az adóhatóság esetében negyedével, az OMMF-nél pedig harmadával nagyobb az egy évvel korábbinál - tudta meg a Napi.

Az adóhatóság összesen 3,9 milliárd forint adó- és járulékkülönbözetet tárt fel, ami 37 százalékkal haladta meg a 2007-est. A javuló felderítési arány annak is köszönhető, hogy a revizorok az ellenőrzéseket célzottan az illegális foglalkoztatás melegágyaként ismert ágazatokra irányította - kiemelt terület volt ugyanis az építőipar és a szolgáltatószektor.

Az OMMF adatain egyelőre inkább a megnövekedett ellenőrzések száma látszik, a kiszabott bírság összege ugyanis tavaly magasabb volt az első negyedévben, mint az idén: tavaly 1,7 milliárd forintot tett ki a bírságok összege, szemben az idei 1,4 milliárddal. Csaknem azonos, 4100 körüli volt a feketefoglalkoztatáson ért munkáltatók száma, a szabálytalanságot elkövetőké pedig 5400-ról 6300-ra nőtt. Dinamikusan emelkedett a vizsgálat során ellenőrzésbe vont munkavállalók száma: tavaly 55 ezer, az idén pedig 86 ezer alkalmazott került a rostába.

Papíron kevesebb a fekete

A feketén foglalkoztatott alkalmazottak száma nem nőtt jelentős arányban: a tavalyi első negyedévi adatok szerint 14 ezer, az idén pedig 19 ezer feketemunkást találtak. Ez - és az alacsonyabb bírságösszeg - arra enged következtetni, hogy a munkaadók igyekeznek valamilyen minimális költségekkel járó jogviszonyt biztosítani.

Ez lehet minimálbéres foglalkoztatás, de sokkal jellemzőbb az alkalmi munkavállalói könyv beiktatása a rendszerbe. A 400 forint napi járulékteher megfizetésével legalitást adó könyv a virágkorát éli, tavaly több mint 900 ezer am-könyv volt érvényben, 500 ezerrel több, mint tavalyelőtt. Ezek jó része a munkaviszony átalakítása révén jött létre.