Judit
2 °C
7 °C

Virágzik a munkakönyv

2008.04.25. 08:13
Komolyan veszik a hatóságok a feketegazdaság elleni fellépést - derül ki az APEH és a munkaügyi hatóság első negyedéves statisztikáiból. A hatóságok közel 4 milliárdos hátralékot tártak fel.

Mind az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), mind az APEH kiemelt figyelmet fordított az ellenőrzések során a feketén foglalkoztatott munkavállalókra az első negyedévben: az adóhivatal több mint 18 ezer vizsgálatot végzett, az OMMF pedig mintegy 11 ezret (utóbbi vizsgálati körbe a munkaügyi vizsgálatok tartoznak, a munkavédelmiek nem). Ez az adóhatóság esetében negyedével, az OMMF-nél pedig harmadával nagyobb az egy évvel korábbinál - tudta meg a Napi.

Az adóhatóság összesen 3,9 milliárd forint adó- és járulékkülönbözetet tárt fel, ami 37 százalékkal haladta meg a 2007-est. A javuló felderítési arány annak is köszönhető, hogy a revizorok az ellenőrzéseket célzottan az illegális foglalkoztatás melegágyaként ismert ágazatokra irányította - kiemelt terület volt ugyanis az építőipar és a szolgáltatószektor.

Az OMMF adatain egyelőre inkább a megnövekedett ellenőrzések száma látszik, a kiszabott bírság összege ugyanis tavaly magasabb volt az első negyedévben, mint az idén: tavaly 1,7 milliárd forintot tett ki a bírságok összege, szemben az idei 1,4 milliárddal. Csaknem azonos, 4100 körüli volt a feketefoglalkoztatáson ért munkáltatók száma, a szabálytalanságot elkövetőké pedig 5400-ról 6300-ra nőtt. Dinamikusan emelkedett a vizsgálat során ellenőrzésbe vont munkavállalók száma: tavaly 55 ezer, az idén pedig 86 ezer alkalmazott került a rostába.

Papíron kevesebb a fekete

A feketén foglalkoztatott alkalmazottak száma nem nőtt jelentős arányban: a tavalyi első negyedévi adatok szerint 14 ezer, az idén pedig 19 ezer feketemunkást találtak. Ez - és az alacsonyabb bírságösszeg - arra enged következtetni, hogy a munkaadók igyekeznek valamilyen minimális költségekkel járó jogviszonyt biztosítani.

Ez lehet minimálbéres foglalkoztatás, de sokkal jellemzőbb az alkalmi munkavállalói könyv beiktatása a rendszerbe. A 400 forint napi járulékteher megfizetésével legalitást adó könyv a virágkorát éli, tavaly több mint 900 ezer am-könyv volt érvényben, 500 ezerrel több, mint tavalyelőtt. Ezek jó része a munkaviszony átalakítása révén jött létre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?