Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A bankok változtatnának a Fészekrakón

2005.06.09. 12:00
A kormány sikerként, az ellenzék kudarcként értékeli a Fészekrakó programot. Tény, hogy az indulása eltelt négy hónapban 5100 hitelkérelmet fogadtak be a pénzintézetek 15,1 milliárd forint értékben. A bankok szerint nem a Fészekrakónak köszönhető a lakáshitelpiac bővülése, a program sikerességéhez alapvető dolgokon kellene változtatni.
A Fészekrakó program februári indulása óta 15,1 milliárd forint értékben fogadtak be a bankok hitelkérelmet - értékelte az első tapasztalatokat az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke. A bankok szerint azonban a lakáshitelpiac bővülése nem a programnak köszönhető, mert a szigorú feltételek miatt azt nagyon kevesen tudják igénybe venni.

Túl szigorú

Mennyiért vehetünk lakást?
Hely új lakás használt lakás
Budapesten, megyei jogú városokban 15 millióig 12 millióig
Vidéken 12 millióig 8 millióig

A program indulása óta több tízezren érdeklődtek a Fészekrakó-adta lehetőségekről, ennél lényegesen kevesebben nyújtották be hitelkérelmüket. Az Inter-Európa Bank szerint a program szigorú feltételei miatt az érdeklődők túlnyomó többségéről már a tájékoztatás legelején kiderül, hogy nem jogosult Fészekrakó hitelre.

Az Erste Bank szerint csak a Fészekrakó program érezhető változást nem idézett elő. A K&H Banknál is azt a választ kaptuk, hogy nem tapasztaltak nagyságrendi növekedést, a Budapest Banknál pedig azt mondták az Indexnek, hogy egyáltalán nem nőtt a hitelfelvevők száma, a jogosultsági feltételek miatt szinte mindenki kiesik a szűrőn.

Változtatnának a bankok

A bankok szerint változtatni kellene a szabályokon: mindenképpen emelni kell a korhatárt és lakások árának maximumát. A harminc év alatti fiatalok még pályájuk elején vannak, és kevesen rendelkeznek akkora jövedelemmel, amekkora egy ilyen nagyságú hitel felvételéhez szükséges lenne. Ha növelnék a korhatárt, akár csak az egyik félnél, akkor sokkal többen vehetnék igénybe ezt a támogatási formát.

Szintén emelné a jogosultak körét, ha nagyobb értékű lakásokat is lehetne venni. Az Erste Bank szerint azok a fiatalok, akik hosszabb távra terveznek, és a hitel felvétele után gyereket is vállalnak, nagyobb méretű lakást vennének. Ezt azonban a Fészekrakó program nem veszi figyelembe. A Budapest Bank szerint főleg a fővárosban alacsony a 15 millió forintos határ az új lakásoknál.

Az Erste Bank a használt lakásoknál is megemelné az adható hitel összegét. A bank szerint a jelenlegi ötmillió forint helyett nyolc-tízmillióra is lehetne emelni a minimális hitelösszeget.