Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Megfelezik a nyári árakat a Balatonnál

2006.09.06. 07:16
Az utószezonban sem áll le a beutazó turizmus, de alapvetően átalakul a kereslet, előtérbe kerül a kulturális és a városlátogató idegenforgalom.

A magyarországi idegenforgalomban szeptember végéig, október közepéig tart az augusztus 20-át követő utószezon, amely a beutazó turizmusban figyelemre méltó szerepet játszik: ebben az időszakban ugyanis sok - alapvetően buszos utazásra szakosodott - iroda szervez szezonzáró kirándulásokat.

Az utószezon kínálata és a résztvevők összetétele is eltér a főszezonitól, ekkor ugyanis döntően az idősebb, többségükben nyugdíjas utazók kerekednek fel. Gyakorlatilag teljesen eltűnnek viszont a fiatalok és a gyermekes családok, az iskolák, egyetemek kezdete, valamint a szabadságolási időszak lezárulta miatt.

A legfőbb küldő ország ebben az időszakban is Németország - tudta meg a Napi Gazdaság Molnár Gabriellától, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnökétől. Az utószezoni turizmus forgalma nagyjából stabil, ám nagyobb mértékű növekedésre nemigen lehet számítani, inkább a stagnálás a jellemző.

A kínálatban lényegesen megnő a városnéző és a kulturális turizmus szerepe, de az irodák kihasználják a Balaton mellett ekkorra akár 40-50 százalékkal is mérséklődő árakat - főleg, ha az "indián nyár" is beköszönt. Budapesten más a helyzet, ott az október végéig tartó időszak teljességgel főszezonnak számít, gyengébb a forgalom viszont - a Forma-1-hez kapcsolódó napoktól eltekintve - a nyár második felében. A belföldi turizmus szempontjából az utószezonban inkább a hétvégék erősek, ekkor a wellnesshotelek számíthatnak - amúgy is tartósan magas - kihasználtságuk növekedésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!