Valér
2 °C
8 °C

Jön a második Draskovics-csomag

2004.05.06. 08:06
Az európai parlamenti választásokig szünetelnek a második Draskovics-csomag kidolgozásának munkálatai - értesült a Világgazdaság. Medgyessy szamárságnak nevezte a napilap információit.
Egyelőre félbemaradtak a munkálatai a következő, még az idén 300 milliárd forintos újabb elvonást jelentő második Draskovics-csomagnak - értesült a Világgazdaság. Információnk szerint az intézkedések kidolgozása az európai parlamenti választásokig szünetel.

A népszerűség az úr

Azért rekedtek be a következő takarékossági csomag munkálatai, mert a pénzügyi tárcánál attól tartanak, hogy az újabb fiskális szigorítás esetleg károsan befolyásolja a kormányzó pártok népszerűségét. A takarékossági lépésekre - legalábbis értesülésünk szerint - az államháztartás ez évre tervezett 4,6 százalékos GDP-arányos hiányának megtartásához lesz szükség.

A pénzügyminiszter egyébként egyszer - március végén - már cáfolta, hogy tárcájánál újabb megszorításokon dolgoznának. A tűzoltást sikeresen elvégeztük - fogalmazott egy hónapja -, ma a befektetők is stabilnak és kiszámíthatónak értékelik a magyar gazdaságot, hangsúlyozta Draskovics Tibor, aki, mint mondta, különösen örül annak, hogy olyan érzékeny mutatók, mint az árfolyam és a tőzsdeindex is erősödött az elmúlt időszakban.

Bizonytalanság

Az első csomagot, melyet a pénzügyminiszter hivatalba lépésével egy időben jelentett be, az államháztartási reform elindításaként aposztrofálták. Annak célja az volt, hogy egyszerre csökkentse az idei hiányt és az államháztartás terjedelmét.

Az államháztartási gazdálkodás legfrissebb, áprilisi adatait ma közli a tárca, ám az év harmadának ismeretében sem lehet biztos következtetéseket levonni az idei egyenlegről. A korábbi évekhez képest nagy bizonytalanságot jelent az áfa-visszaigénylési rendszer változása. A tárcánál is csak találgatni tudnak, mennyi pénzt vesz ki a büdzsé pénzforgalmából.

Medgyessy szerint szamárság

Nincs szükség újabb költségvetési szigorító lépésekre, hiszen "a magyar gazdaság jól fejlődik, a fejlesztések megindultak, az idei év első négy hónapja alapján a büdzsé pozíciója 36 milliárd forinttal jobb a tervezettnél" - mondta a miniszterelnök egy rádióműsorban csütörtökön. Medgyessy Péter "szamárságnak" nevezte a Világgazdaság című napilap írásának állítását, amely szerint még az idén egy második Draskovics-csomag, újabb háromszáz milliárd forintos elvonás várható. "Támogatom a pénzügyminiszter javaslatát, amely egy előre kiszámítható és előre meghirdetett ütemű adócsökkentési rendszert vázol fel a következő évekre" - mondta Medgyessy Péter.

Draskovics Tibor is cáfolta a távirati irodának, hogy újabb megszorító csomagon dolgoznának. A pénzügyminiszter szerint a feltételezés is komolytalan. Elmondása szerint a tárca nem megszorításokon dolgozik, hanem egy olyan középtávú gazdaságpolitikán, ami lehetővé teszi, hogy az uniós csatlakozásból adódó lehetőségeket a legjobban kihasználja az ország.