Mátyás
-6 °C
1 °C

Féláron éjszakázhat júniusban

2006.05.19. 14:04
Félpénzes napok rendezvénysorozatot szervez júniusban a szállodaszövetség a Magyar Turizmus Rt.-vel és a Nemzeti Üdülési Csekk Kft.-vel közösen. Aki az akciós napokon üdülési csekkel fizet a programban részt vevő száz szálloda valamelyikében, annak csak az ár felét kell kifizetnie.

A Magyar Szállodaszövetséghez tartozó 341 hotelből húsz-húsz budapesti és nyugat-magyarországi, 19 balatoni, 15 észak- és 11 kelet-magyarországi, 8 dél-dunántúli, valamint 7 dél-alföldi szálloda vesz részt a "Félpénzes napok üdülési csekkel" elnevezésű programban. A szállodák júniusban legalább egy napon - az általuk kijelölt időpontban vagy időpontokban - ötven százalékos kedvezményt biztosítanak az üdülési csekkel fizető vendégek számára a szállás és a reggeli költségéből.

Hol, mikor félpénzezhetünk?

Az akciónak nincs külön honlapja, az abba bekapcsolódott szállodák listája egyaránt elérhető a szállodaszövetség, a Magyar Turizmus Rt. weblapján és az Üdülési Csekk Kft. honlapján. Az akció kedvezményei a szervezők tudomása szerint más kedvezményekkel nem vonhatók össze.

Mivel a szállodák önállóan határozzák meg, hogy mely napokon adják a kedvezményeket, így az egyes hotelek honlapján lehet részletes információkat kapni: hová mikor érdemes utazni a kedvezmény reményében. A szállást természetesen ebben az esetben is célszerű előre lefoglalni, bár Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke nem tud arról, hogy bármely szálloda kvótát határozott volna meg: mikor hány szobát foglalhatnak el a "félpénzes" vendégek.

Természetesen nemcsak az akciós napok időpontja, hanem a kedvezmények összege is eltér attól függően, melyik szállodában mennyibe kerül egy szoba. Az akcióban főként három- és négycsillagos hotelek vesznek részt (előbbiből 56, utóbbiból 38), de néhány panzió, két két- és egy ötcsillagos szálloda (a Pólus Palace Thermal Golf Club Szálloda) is beszállt az árcsökkentésbe.

Pótlólagos forgalombővülés

Bár a szervezők nem készítettek felmérést arról, hogy a szállodák milyen kilátásokkal várják a júniust - amikor a németországi foci világbajnokság miatt a külföldről érkező turisták számának jelentős visszaesésére lehet számítani -, Kopócsy Andrea szerint az akciónak köszönhetően megélénkülő belföldi turizmus mindenképpen "pótlólagos forgalomnövekedést" jelenthet. A júniusi időpontot a szállodaszövetség elnöke azzal indokolta, hogy az akciót - amelyet a torkos csütörtök sikerén felbuzdulva kezdtek el szervezni - a nyáron, és a lehető legkorábbi időpontban akarták megtartani.

A kezdeményezés problémája, hogy az akciót csak az üdülési csekkel érkezők vehetik igénybe. Ezzel egyrészt ugyan egy megfelelő szűrője lehet annak, hogy csak a belföldi vendégek vegyék igénybe az akciót, másrészt azonban szűkíti a kedvezményre jogosult hazai utazók körét is.

Egyénileg ugyanis csak pályázat útján igényelhető az üdülési csekk, márpedig az idei pályázatokat már lezárták, miután a keret kimerült. A nemzeti üdültetési alapítvány ráadásul a 240 ezer pályázóból - nyugdíjasok, alacsony fizetésűek, munkanélküliek, fogyatékosok, családosok és szakmunkás-tanulók - csak 114 ezernek tudott üdülési csekket adni, a támogatásként kiadott csekkek értéke ugyanis így is elérte a 3,1 milliárd forintot. Az összes igény kielégítésére még további minimum 3 milliárd kellene, erre azonban sem a központi költségvetés, sem az önkormányzatok nem tudnak pénzt adni - mondta Karácsony Mihály, az alapítvány elnöke.

A munkavállalók a foglalkoztatójukon keresztül juthatnak üdülési csekkhez, amelyet idén is a minimálbér összegéig - vagyis 62 500 forintos értékig - kaphatnak meg adómentesen. A munkaadó a csekk megvásárlására fordított pénzt költségként elszámolhatja. Azok tehát, akiknek a munkaadója nem akar üdülési csekkre költeni, kimaradnak a félpénzes akcióból is.