Alfréd
-3 °C
3 °C

Végrehajtják a felszámolókat?

2004.01.27. 09:03
Akár végrehajtás is indulhat tizenhárom felszámolócég ellen, mivel azok nem teljesítették befizetési kötelezettségüket az úgynevezett díjkiegészítési számlára - tudta meg a Napi Gazdaság a Felszámolók Országos Egyesületétől (FOE).
Az ügyben a Fővárosi Bíróság (FB) Gazdasági Hivatala jár el. Mint az FB-nél elmondták, a cégek fizetési felszólítást kaptak, amelyre öt reagált, s ezek 1,5 millió forintnyi tartozást rendeztek az összesen 8,5 milliós adósságból. Ha a többi társaság nem fizet, akkor a bíróság azonnali inkasszót, annak eredménytelensége esetén pedig végrehajtást indíthat ellenük. Ez utóbbi könnyen kivitelezhető, mivel egy adott vállalkozás felszámolását hivatalosan elindító bírósági határozat tartalmazza, hogy a felszámoló cégeknek milyen határidőket kell betartaniuk, egyebek közt a díjkiegészítési számlára történő befizetésnél.

Sikkasztás?

A tizenháromból két vállalat ellen sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett a Fővárosi Bíróság - tudta meg a lap. A tájékoztatás szerint a cégek a hitelezők pénzét sajátjukként használták. Az egyik társaság bírósági felszólításra már kifizette a hitelezőket, ám ellene a FOE Szakmai és Etikai Bizottságánál (SZEB) etikai eljárás folyik, amelynek végeztével a FOE elnöksége dönt a tag elleni szankcióról; ez lehet akár a névjegyzékből való törlés kezdeményezése is. A Napi Gazdaság megpróbálta elérni a FOE honlapján szereplő telefonszámokon az érintett céget, sikertelenül. A másik - ugyancsak sikkasztás miatt eljárás alá vont - társaság még a bíróság által kiszabott büntetését sem fizette be, s már törölték a felszámolói névjegyzékből.

Mostanában egyre több etikai ügyben kérik a SZEB közbenjárását - tájékoztatta a lapot Tinódi Imre, a SZEB tagja. A díjkiegészítési számla - a 8,5 milliós tavalyi hiány ellenére - vaskos pozitívummal zárt tavaly, mivel önmagában a Mizo-felszámolás kapcsán 503 millió forintot, egyéb felszámolásokkal együtt pedig összesen 560 millió forintot fizettek be a tagok. A kifizetések összege tavaly 71 millió forint volt. Az eljáró cégek 720 felszámolás kapcsán kértek díjkiegészítést. Az államkasszának tavaly 269 millió forintba került a kiüresedett, ügyvezetővel és dokumentációkkal sem rendelkező cégek felszámolása - tudtuk meg a FOE-től. A szövetség tagjai 2237 vállalkozás egyszerűsített felszámolását végezték el tavaly - mondta Erdős Károly, a FOE főtitkára.