Valér
2 °C
8 °C

Felszámolják a Gardéniát

2008.05.27. 06:23
A Gardénia Nyrt. "likvidálásáról" döntött tegnap a győri csipkefüggönygyártó cég rendkívüli közgyűlése - nyilatkozta a Világgazdaságnak Holler Iván.

A társaság elnöke a közgyűlés után még azt jelezte, hogy az igazgatóságnak három napon belül dönteni kell arról, hogy csődeljárást vagy felszámolást kezdeményeznek-e. A BÉT-hez eljuttatott közgyűlési határozatban viszont már az áll, hogy a felszámolás mellett döntöttek. A társaság elnöke szerint a lépés oka, hogy a cég rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe került, saját tőkéjét elvesztette, fizetésképtelenné vált. Az elmúlt időben több befektetővel is tárgyaltak egy esetleges tőkeemelésről, de sikertelenül. Időközben számos menedzser is távozott a cégtől a fenti nehézségekre hivatkozva.

A társaság még meglévő vagyonának értékesítésére is megkezdődtek a tárgyalások, de várhatóan annak véghezvitele már a felszámoló feladata lesz. A Gardénia Nyrt. elnöke, hangsúlyozottan magánvéleménye szerint, nem lát esélyt a cég tevékenységének gazdaságos továbbvitelére, de erről is az igazgatóság dönt majd. Az egykor jelentős mennyiségű függönyt előállító vállalkozás ma már nem foglalkozik gyártással, forgalma kereskedésből származik.

A még várható bevételek között a legnagyobb tételt, 77 millió forintot a társaság más cégekkel fennálló követelései adják, készleteinek értéke pedig 75 millió forint. Ugyanakkor a kötelezettségek között olyan, ennél jóval tetemesebb tételek vannak, mint a 334 milliós szállítói tartozás, s mintegy 70 millió forintot szerepeltetnek az esetleges végkielégítésekre, a felmondásokkal, elbocsátásokkal kapcsolatos kifizetésekre. Bankoknak, pénzintézeteknek nem tartozik a cég. A vállalat a tavalyi évet 163 millió forint adózott veszteséggel zárta a 2006-ban elkönyvelt 431 millió forint mínusz után. A csipkefüggönygyártónál időközben megkezdődtek a felmondások, ez összességében mintegy 40 dolgozót érint majd.

Egy másik közgyűlési napirendi pont a korábbi vezérigazgató, Schmidt István felmentésével foglalkozott. Schmidt 2007 májusáig töltötte be posztját.