József, Bánk
-7 °C
0 °C

A felvételizőket nem érdekli, hogy lesz-e állásuk

2006.08.04. 07:49
A kívánatosnál kevesebben jelentkeznek azokra a termelői szakokra - gépész-, villamos-, vegyész-, környezetmérnök -, amelyek elvégzése után nagy eséllyel találnának maguknak jó állást. Így nem véletlen, hogy ide alacsonyabb ponthatárral is be lehetett jutni.

Az idei felvételi ponthatárok sokat elárulnak felsőoktatásunk helyzetéről, az üzleti élethez való viszonyáról, a kilátásokról, azaz arról, hogy a majd néhány év múlva diplomát szerzőknek milyen reményük lesz elhelyezkedni. A kép nem túl kedvező - írja a Világgazdaság.

Az is számít, hogy hol

A Pannon Egyetem Karrierirodájának igazgatóját meglepte a ponthatár alakulása, az, hogy az idén sem változott a tendencia. Puskel Márton a lapnak azt mondta: a diákok egyszerűen nem veszik figyelembe a munkaerőpiac igényeit, továbbra is az elosztói szakmák - jogász, közgazdász - a népszerűek, holott ilyen diplomával egyre nehezebb elhelyezkedni. Viszont a kívánatosnál kevesebben jelentkeznek azokra a termelői szakokra - gépész-, villamos-, vegyész-, környezetmérnök -, amelyek elvégzése után nagy eséllyel találnának maguknak jó állást; így nem véletlen - de szomorú -, hogy ide alacsonyabb ponthatárral is be lehetett jutni. Az igazgató azt viszont kedvező fejleménynek tartja, hogy az orvosi karok ismét nagyon vonzónak számítanak.

A Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján örömmel vették, hogy 125 pont kellett a kereskedelmi és marketing szakra való bejutáshoz. Érdekes, hogy a más intézményben oly népszerű nemzetközi gazdálkodás szakra elég volt a 100 pont. Itt államilag finanszírozott képzést csak Tatabányán indítottak, a budapesti tagozaton nem. Ezek szerint a diákokat az is erősen motiválja a jelentkezéskor, hogy mely városban kell tanulniuk.

Elszakadt a való élettől

Vadász György, a BKIK alelnöke úgy véli, rendkívül rossz a hazai foglalkoztatási szerkezet, és különösen komoly gondot jelent, hogy az egyetemet, főiskolát végzettek egy része azonnal munkanélküli lesz. Ennek az az oka, hogy a felsőoktatás elszakadt a való élettől, nem követi a gazdaság igényeit. A mostani ponthatár újra jó példa erre - álltja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. A diákok jó része a gimnáziumban, szakközépiskolában nem kap elég információt arról, hova érdemes felvételizni, milyen diplomával lesz esélye elhelyezkedni.

A kialakult helyzet igen rossz hatással van a magyar gazdaságra, de arra is, aki sokévi tanulás után sem talál magának jó állást. A kamara - felismerve a problémát - keresi a kapcsolatot a felsőoktatási intézményekkel. A Budapesti Gazdasági Főiskolával már meg is állapodtak arról, hogy mindkét intézmény kidolgozza, milyen segítséget vár el a másik féltől, hogyan tudnának a jövőben együtt dolgozni. Ennek egyik formája lehet, hogy a kamara javaslatot tesz a főiskola záródolgozatainak témájára, majd az elkészült anyagot hasznosítja.