Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Megnyílhat az út az OTP felvásárlása előtt?

2007.03.28. 08:13
Több ponton is módosítaná az OTP alapszabályát a társaság igazgatósága - derül ki a közgyűlési előterjesztésekből. Ezek közül vitathatatlanul a legizgalmasabb a külföldiek részvényvásárlásait eddig korlátozó passzus eltörlése.

Kivennék az OTP alapszabályából a külföldiek részvényvásárlásait korlátozót passzust, ami akár a társaság felvásárlása előtt is megnyithatja az utat. A hatályos alapszabály jelenleg az összes leadható szavazat 50 százalékában maximálja a külföldiek által közvetlenül vagy közvetve gyakorolható szavazati jog mértékét.

Ez a szabály mostanra meglehetősen idejétmúlttá vált, nehezen egyeztethető össze az új gt.-vel, és a hitelintézeti törvényből is kikerült a korábban a korlátozást szükségessé tevő jogszabály - mondta Zsingor Iván, az OTP jogi igazgatója. (E korlátozás miatt az eddigi közgyűléseken számított a külföldi részvényesek érkezési sorrendje is.) Az új alapszabálynak már mindössze egyetlen pontja korlátozza a szavazati jogok gyakorlását, függetlenül a tulajdonos nemzetiségétől. Ennek értelmében egyetlen részvényes sem gyakorolhatja a szavazati jogok több mint 25 százalékát, illetve ha van 10 százaléknál nagyobb tulajdonos, akkor maximum a szavazatok 33 százalékát. (A tőkepiaci törvény korábban hatályos változata előírta ennek a korlátozásnak az eltörlését legkésőbb 2009-ig).

A hatályos tpt.-ben nincs olyan előírás, amely szükségessé tenné a szavazati korlát eltörlését, az OTP nem is tervezi ennek kivételét az alapszabályból ? tette hozzá Zsingor. Az alapszabály - hogy megfeleljen az új törvényi előírásoknak - több más helyen is módosul. Amennyiben elfogadják a javasolt változtatásokat, a jövőben már 5 százalékos tulajdonos is kérheti rendkívüli közgyűlés összehívását, új napirendi pont felvételét pedig már a részvények egy százalékával rendelkező tulajdonos is kezdeményezheti.

A külföldiekre vonatkozó szavazati korlát eltörlése megnyithatja az utat az OTP felvásárlása előtt, a bankot a 33 százalékos szavazati korlát csak ideig-óráig védheti. A régióban ugyan jelenleg a magyar bank áll a vásárlói oldalon, ám a folyamatos növekedés következtében valószínűleg előbb-utóbb felkeltheti az akvizíciós kényszert érző globális játékosok figyelmét is, ami után meglehetősen nehéz lehet az OTP függetlenségének megőrzése. Ha fel is tűnik egy nagy hal a tulajdonosok között, a cég feletti befolyás megszerzése feltehetően olyan árfolyamszinten történik, amivel a bank valamennyi jelenlegi részvényese jól jár.