Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Újabb sztrájk jöhet, ha nem tudnak megállapodni a pénzről

2007.04.06. 15:08
Mindössze kilenc érkezõ és kilenc induló járatot kellett törölni Ferihegyen péntek délutánig. A Malév mentesítõ járatot indított Londonba, a SkyEurope a földi kiszolgálást biztosította konkurenseinek. A légitársaságok alkalmazottai és a földi kiszolgálást végzõ Celebi Kft. vezetõi átvettek bizonyos munkaköröket.

A Ferihegyrõl ma induló - az elvileg a sztrájkoló Celebi által kiszolgált - 40 induló és 49 érkezõ, a teljes forgalom mintegy harmadát adó járat közül mindössze kilenc érkezõt és kilenc indulót kellett törölni péntek délutánig Ferihegyen. A késések sem voltak igazán jelentõsek - emelte ki az Indexnek a Budapest Airport szóvivõje. Szollár Domokos szerint bár akadt példa másfél órás csúszásra is, a jellemzõ az volt, hogy a legtöbb járat idõben elindult. Így is több száz embert érintettek kellemetlenül a történtek, de ez jóval kisebb szám annál, amire számítani lehetett az elsõ pillanatokban.

A szóvivõ azt mondta, két dolognak köszönhetõ, hogy az elsõ várakozásokkal szemben a földi kiszolgálást végzõ egyik társaság, a Celebi alkalmazottainak kétnapos munkabeszüntetése nem okozott nagyobb felfordulást. Egyrészt a cég nincs monopolhelyzetben, a Malévnak és a SkyEurope-nak is van saját földi kiszolgáló egysége. Így eleve csak a teljes forgalom harmadát kitevõ járattörlésre kerülhetett volna sor szélsõséges esetben, de végül a Celebi által kiszolgált társaságok járatainak is csak az ötödét kellett törölni. Az érintett légitársaságok kiképzéssel bíró, de más területen dolgozó alkalmazottai ültek be például a check-in pultok mögé, de szereztek a reptéri speciális jármûvekre érvényes jogosítvánnyal rendelkezõ dolgozókat is.

Egymásnak dolgoznak

A fapadosokat kiszolgáló Ferihegy-1-en a SkyEurope az egyetlen, amely saját kiszolgáló személyzettel rendelkezik, így õket nem érintette a celebisek sztrájkja. A társaság saját földi kiszolgáló egységével biztosítja a folyamatos utasforgalmat, és részleges kiszolgálással a Wizz Air, a Sterling és a Travel Service gépeit is - mondta az Indexnek Hegedûs Judit.

A Malév csak szerzõdött partnereinek kiszolgálását végzi továbbra is, a társaság ugyanakkor péntek délután mentesítõ járatot indított Londonba, a British Airways utasait automatikusan befogadva a járatra.

Még egy nap

A munkabeszüntetés szombat délután fél háromig tart, az eddigi tapasztalatok alapján azonban addig sem kell a jelenleginél komolyabb fennakadásokra számítani.

Valóban kisebb a vártnál a sztrájk hatása, de nem ez a lényeg - mondta az Indexnek Limburger Lóránt, a Celebi vezetõje. Hangsúlyozta, a megegyezésre törekedve folyatják a tárgyalásokat a munkavállalókkal, konkrét idõpontról, illetve új ajánlatról azonban egyelõre nem tudott beszámolni. Ahogy a korábbi figyelmeztetõ sztrájk alatt, a cég menedzsmentje ismét beállt dolgozni a kiesett alkalmazottak helyett.

Újabb sztrájk is lehet

Újabb sztrájkot hirdetnek, ha nem lesz megállapodás a bértárgyalásokon, közölte Csorba Attila a sztrájkbizottság elnöke, a Légiforgalmi Dolgozók Független Szakszervezetének (LDFSZ) elnöke a Ferihegyi repülõtér érkezési csarnokában tartott sajtótájékoztatón.

A sztrájk folytatásának idõpontját még nem tûzték ki, de a munkaadóval folytatandó tárgyalásoknak sincs még idõpontjuk, válaszolta az MTI kérdésére Kovács Zoltán, a Repülõtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének (RDSZSZ) általános elnök-helyettese. Kovács Zoltán emlékeztetett arra, hogy a légi árufuvarozás egy része is szünetel, hiszen a Malév saját cargotevékenységén kívül csak a Celebi végez ilyet Ferihegyen. Csorba Attila elmondta, délelõtt is szívesen tárgyaltak volna a Celebi Kft. vezetõivel, de azok inkább hordták a csomagokat. A szakszervezetek célja a tárgyalás és a megállapodás, tette hozzá.

A szakszervezetek követelései között szerepel a 10 százalékos alapbér- és 5 százalékos nyereséghez kötött béremelés, valamint az, hogy a sztrájkban részt vevõket ne érje hátrány, és a bérmunkásokat 105 ezer forint minimálbéren alkalmazza a Celebi. A Celebi tájékoztatása szerint a cég vezetése rugalmas munkarendet és 4+3 százalékos béremelést ajánl, túllépve az eredeti, 1+2 százalékos ajánlatukon.