Lehel
17 °C
27 °C

Versenyhivatali eljárás indul Ferihegy ellen?

2003.08.08. 11:23
Versenyhivatali eljárást készül kezdeményezni a Budapest Aiport Rt.-vel (BA Rt.) szemben a Travel Service Kft. A chartercég úgy véli, az üzemeltető társaság az ármegállapításnál visszaél monopolhelyzetével - közölte a Világgazdasággal Farkas Attila cégvezető.
A magyar charterpiacon két éve jelen lévő cseh tulajdonú Travel Service versenyhivatali eljárást készül kezdeményezni a Budapest Airporttal szemben, úgy véli ugyanis, hogy a reptér-üzemeltető árai túl magasak. Farkas Attila szerint emiatt cége a piacon csak nehezen érvényesíthető árakat tud adni partnereinek. A ferihegyi árak nagyon megdrágítják a beutaztatást - közölte. A Travel Service - amely heti huszonegy gépet indít Ferihegyről - havonta közel 80 millió forintot fizet ki a különféle illetékekre és bérleti díjakra a BA Rt.-nek.

Még Bécs is olcsóbb

A társaság számára egyértelmű anyagi hátrányt jelent, hogy nincs verseny a magyar piacon, hiszen csak egy nemzetközi repülőtér van. Az ügyvezető igazgató szerint ha áttelepülnének a pozsonyi reptérre, az 30-35 százalékos megtakarítást jelentene számukra. De még a bécsi reptéren is olcsóbban tudna üzemelni.

A közzétett áraktól eltérni nem lehet

A BA Rt.-nél a leszállási díj 25 ezer kilogrammig 8,60 euró ezer kilogrammonként, e felett pedig 10,60-ot kell fizetni, míg a parkolási díj 2,18 és 131,13 euró között, széles skálán mozog. Koncz Károly, a BA Rt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese elmondta, a társaság évek óta ugyanazokkal az árakkal dolgozik, áremelés nem volt.

Augusztus 1-jétől vezették be az úgynevezett biztonsági díjat, ami induló utasonként 3,50 euró. Csak ez tekinthető extra díjnak az elmúlt évekhez viszonyítva. A kereskedelmi vezérigazgató-helyettes szerint egyébként a BA árai és a hasonló forgalmú külföldi repterek tarifái között nincs jelentős különbség.

A BA Rt. jelenlegi üzletpolitikája szerint a közzétett áraktól eltérni nem lehet, egyelőre a társaság nem rendelkezik ösztönző rendszerrel, hiszen ennek nincs kialakult gyakorlata. Ám - mint Koncz Károly mondta - ennek kialakításán már dolgoznak.