Huba
17 °C
33 °C

Bármikor sztrájkolhatnak Ferihegyen

2008.09.14. 17:58
A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) munkabeszüntetést helyezett kilátásba Ferihegyen, mert eredménytelenül zárult a munkaadóval folytatott egyeztetésük; állításuk szerint a Budapest Airport Zrt. időhúzó taktikát követett és nem is törekedett a megegyezésre. A cég szerint viszont az érdekképviselet semmilyen konkrét követeléssel nem állt elő.

A LESZ vasárnap közleményben emlékeztetett arra, hogy a szakszervezet szeptember 5-én jelezte a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatójának, Jost Lammersnek, hogy a vállalatnál kialakult helyzet miatt kollektív munkaügyi vitát kezdeményez, és sztrájkbizottságot alakít. "A lépésre azért szánta el magát a szakszervezet, mert az elégtelen dolgozói létszám miatt a munkavállalók túlfoglalkoztatása általános gyakorlattá vált a cégnél, amely ráadásul további elbocsátásokba, a dolgozókat érzékenyen érintő átszervezésekbe kezdett" – indokolta a szakszervezet.

A LESZ nehezményezi azt is, hogy bár a törvény szerint a leépítési tervet véleményeztetni kell nagy létszámú elbocsátás esetében a szakszervezettel, a LESZ nem kapott tervet a leépítésekről, a munkaadó ugyanis egyesével, illetve kis csoportokban válik meg alkalmazottaitól. "A LESZ felszólítja a vállalatvezetést, hogy hozza nyilvánosságra, milyen, a munkaerőt érintő tervei vannak a következő két évre. Szintén gondot okoz a mára több beosztásban (utasbiztonsági ellenőr, biztonsági ellenőr, fegyveres őr) elviselhetetlenné vált bérfeszültség. Azonos munkát végző dolgozók bérei között a különbség nemegyszer bruttó 100 ezer forintot is eléri havonta" – írják közleményükben.

A szakszervezet szerint a munkaadó többszöri határozott ígérete ellenére a mai napig nem biztosítottak a pihenőhelyiségek, hiányoznak a munkahelyi higiénia alapvető feltételei is, az épületekben elszaporodtak a vaspondrók és a szárnyas hangyák, az ágyak és fotelek gusztustalanok, a falakról mállik a festék, a mellékhelyiségek állapota, felszereltsége pedig nem nevezhető európainak.

Bármikor lehet sztrájk

A közlemény szerint a munkaügyi vitán a munkaadó a szakszervezet konkrét kérdéseire és követeléseire adós maradt konkrét válaszokkal, ezért a LESZ a törvényben szabott határidő lejártával a tárgyalást eredménytelennek tekinti. "Mivel a szakszervezet törvényes kötelességének eleget tett, így a fenti követelések miatt bármikor a munkabeszüntetés eszközéhez nyúlhat" – fogalmaz a nyilatkozat.

A LESZ 2008 őszén, két szakszervezet összeolvadásával alakult, a hazai légiközlekedési ágazat legnagyobb érdekképviseleti szerve, a MAPLÉSZ (Magyar Polgári Légiszállítási Szövetség) tagja. A jelenleg több mint 1200 tagot számláló szervezet több ferihegyi vállalatnál erős pozíciókkal bír.

Szollár Domokos, a BA Zrt. szóvivője közleményben reagált a szakszervezet állításaira. Mint írta, csütörtökön a LESZ kezdeményezésére összeült a sztrájkbizottság, a tárgyaláson a LESZ tájékoztatta a munkáltatót a sztrájkkövetelésekről, "amelyek minden konkrétumot nélkülöztek". Szollár szerint Jost Lammers vezérigazgató felvetésére bejárták azokat a helyiségeket, amelyek azonnali felújításra szorulnak, és a BA vezetése akciótervet dolgozott ki a helyzet orvoslására, amelyet pénteken reggel át is adtak a LESZ képviselőinek.

"A BA vezetése elmondta, hogy 2008. február 15-én az érdekképviseletek és a dolgozók is első kézből ismerhették meg a BA modernizálására vonatkozó terveit. Azokban a kérdésekben, amelyek konzultációt igényeltek, a BA már tárgyalóasztalhoz ült a szakszervezetekkel, és a BA további konzultációs kötelezettségének eleget is fog tenni. A vállalat átalakítása a februárban bemutatott módon folytatódik, az akkor meghirdetett stratégia nem változott" – tette hozzá Szollár.

A szóvivő szerint a LESZ a sztrájktárgyalások során "semmilyen konkrét követeléssel nem állt elő, üres frázisokat puffogtattak, hasraütés-szerűen sorolták a rossz munkakörülményekre vonatkozó problémáikat, melyek többsége csak blöff volt". "Rém felelőtlennek és gyerekesnek tartjuk, hogy a LESZ sztrájkkal fenyegetőzik a ferihegyi nemzetközi repülőtéren, amikor konkrét sztrájkköveteléseiket sem tudják fogalmazni. Nem farkast kell kiáltani, hanem inkább dolgozni. Mi a továbbiakban is várjuk az érdekképviseleteket, hogy folytassuk a tárgyalásokat és megoldjuk a problémákat" – javasolta a BA szóvivője a szakszervezet tagjainak.