Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Bármikor sztrájkolhatnak Ferihegyen

2008.09.14. 17:58
A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) munkabeszüntetést helyezett kilátásba Ferihegyen, mert eredménytelenül zárult a munkaadóval folytatott egyeztetésük; állításuk szerint a Budapest Airport Zrt. időhúzó taktikát követett és nem is törekedett a megegyezésre. A cég szerint viszont az érdekképviselet semmilyen konkrét követeléssel nem állt elő.

A LESZ vasárnap közleményben emlékeztetett arra, hogy a szakszervezet szeptember 5-én jelezte a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatójának, Jost Lammersnek, hogy a vállalatnál kialakult helyzet miatt kollektív munkaügyi vitát kezdeményez, és sztrájkbizottságot alakít. "A lépésre azért szánta el magát a szakszervezet, mert az elégtelen dolgozói létszám miatt a munkavállalók túlfoglalkoztatása általános gyakorlattá vált a cégnél, amely ráadásul további elbocsátásokba, a dolgozókat érzékenyen érintő átszervezésekbe kezdett" – indokolta a szakszervezet.

A LESZ nehezményezi azt is, hogy bár a törvény szerint a leépítési tervet véleményeztetni kell nagy létszámú elbocsátás esetében a szakszervezettel, a LESZ nem kapott tervet a leépítésekről, a munkaadó ugyanis egyesével, illetve kis csoportokban válik meg alkalmazottaitól. "A LESZ felszólítja a vállalatvezetést, hogy hozza nyilvánosságra, milyen, a munkaerőt érintő tervei vannak a következő két évre. Szintén gondot okoz a mára több beosztásban (utasbiztonsági ellenőr, biztonsági ellenőr, fegyveres őr) elviselhetetlenné vált bérfeszültség. Azonos munkát végző dolgozók bérei között a különbség nemegyszer bruttó 100 ezer forintot is eléri havonta" – írják közleményükben.

A szakszervezet szerint a munkaadó többszöri határozott ígérete ellenére a mai napig nem biztosítottak a pihenőhelyiségek, hiányoznak a munkahelyi higiénia alapvető feltételei is, az épületekben elszaporodtak a vaspondrók és a szárnyas hangyák, az ágyak és fotelek gusztustalanok, a falakról mállik a festék, a mellékhelyiségek állapota, felszereltsége pedig nem nevezhető európainak.

Bármikor lehet sztrájk

A közlemény szerint a munkaügyi vitán a munkaadó a szakszervezet konkrét kérdéseire és követeléseire adós maradt konkrét válaszokkal, ezért a LESZ a törvényben szabott határidő lejártával a tárgyalást eredménytelennek tekinti. "Mivel a szakszervezet törvényes kötelességének eleget tett, így a fenti követelések miatt bármikor a munkabeszüntetés eszközéhez nyúlhat" – fogalmaz a nyilatkozat.

A LESZ 2008 őszén, két szakszervezet összeolvadásával alakult, a hazai légiközlekedési ágazat legnagyobb érdekképviseleti szerve, a MAPLÉSZ (Magyar Polgári Légiszállítási Szövetség) tagja. A jelenleg több mint 1200 tagot számláló szervezet több ferihegyi vállalatnál erős pozíciókkal bír.

Szollár Domokos, a BA Zrt. szóvivője közleményben reagált a szakszervezet állításaira. Mint írta, csütörtökön a LESZ kezdeményezésére összeült a sztrájkbizottság, a tárgyaláson a LESZ tájékoztatta a munkáltatót a sztrájkkövetelésekről, "amelyek minden konkrétumot nélkülöztek". Szollár szerint Jost Lammers vezérigazgató felvetésére bejárták azokat a helyiségeket, amelyek azonnali felújításra szorulnak, és a BA vezetése akciótervet dolgozott ki a helyzet orvoslására, amelyet pénteken reggel át is adtak a LESZ képviselőinek.

"A BA vezetése elmondta, hogy 2008. február 15-én az érdekképviseletek és a dolgozók is első kézből ismerhették meg a BA modernizálására vonatkozó terveit. Azokban a kérdésekben, amelyek konzultációt igényeltek, a BA már tárgyalóasztalhoz ült a szakszervezetekkel, és a BA további konzultációs kötelezettségének eleget is fog tenni. A vállalat átalakítása a februárban bemutatott módon folytatódik, az akkor meghirdetett stratégia nem változott" – tette hozzá Szollár.

A szóvivő szerint a LESZ a sztrájktárgyalások során "semmilyen konkrét követeléssel nem állt elő, üres frázisokat puffogtattak, hasraütés-szerűen sorolták a rossz munkakörülményekre vonatkozó problémáikat, melyek többsége csak blöff volt". "Rém felelőtlennek és gyerekesnek tartjuk, hogy a LESZ sztrájkkal fenyegetőzik a ferihegyi nemzetközi repülőtéren, amikor konkrét sztrájkköveteléseiket sem tudják fogalmazni. Nem farkast kell kiáltani, hanem inkább dolgozni. Mi a továbbiakban is várjuk az érdekképviseleteket, hogy folytassuk a tárgyalásokat és megoldjuk a problémákat" – javasolta a BA szóvivője a szakszervezet tagjainak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?