Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Olcsóbb lesz a Ferihegy

2006.10.31. 16:42
Az idei áprilisi árcsökkentés után még az idén meghirdetné új árait a Ferihegyi repülőtér, hogy azok már 2007 januárjától életbe léphessenek - közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője. A csökkentés mértékét nem árulta el, de az nagyobb lesz a törvényben előírtnál.

A Budapest Airport a légitársaságokkal történt konzultáció után kedden benyújtotta a Polgári Légiközlekedési Hatósághoz a reptéri díjak csökkentésére javaslatát - válaszolta Szollár Domokos a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport szóvivője.

A csökkentés átlagos mértékét a szóvivő nem árulta el, arról csak a javaslat elfogadása után adnak információt. A BA szeretné még az idén meghirdetni az új díjakat azért, hogy 2007. január elsejétől hatályba léphessenek. Szollár Domokos hangsúlyozta, hogy a díjmérséklés jócskán meghaladja majd a rendeletben előírt mértéket.

A repülőtérhasználati díj csökkentését a gazdasági és közlekedési miniszter, valamint a pénzügyminiszter együttes rendelete írja elő, amelyben árplafont határoz meg az egy utasra jutó bevétel nagyságára vonatkozóan. Ezen belül a repülőtér- üzemeltető az egyes díjtételeket szabadon állapíthatja meg, feltéve, hogy az egy utasra jutó szabályozott árbevétel a mindenkori árplafon alatt marad.

A rendelet értelmében a 2006-tól 2011-ig tartó időszakban az induló árplafon utasonként 12 euró. A csak árut szállító légi járművekhez kapcsolódó díjak nem tartoznak a szabályozás hatálya alá, de ezeket a díjakat az utasszállító repülőgépekre megállapított díjszabással azonos alapon kell megállapítani.

A Budapest Airport idén áprilisban átlagosan 5 százalékkal mérsékelte a reptéri díjakat, ami éves szinten 1,3 milliárd forint megtakarítást jelent a légitársaságoknak és ez az árcsökkentés háromszorosa volt annak, mint amit a vonatkozó rendelet előírt.

Mind a hagyományos, mind a fapados légitársaságok közül korábban sokan jelezték, hogy a ferihegyi repülőtér túl drága.